Conducerea Primăriei Craiova a semnat, miercuri, un contract de servicii în valoarea de 7.391.400 lei, plus TVA, pentru realizarea, în următorii trei ani, a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului.
"Pentru acest PUG a fost un concurs de soluţii, o procedură mult mai complexă decât o licitaţie. Sunt foarte puţine oraşe în România care au la ora aceasta un contract de realizare a unui PUG modern. Mai mult decât atât, acest PUG pe care îl vom realiza este unul complex, cu o componentă GIS pe care am ales să o avem, pentru că puteam opta pentru a variantă şi o soluţie fără componenta GIS, dar care ar fi însemnat ceva tot la nivelul anilor '80-'90 şi am preferat această soluţie. La nivelul primăriei a existat un contract care a fost acum 19-20 de ani pentru cadastrul oraşului Craiova care a avut o componentă GIS şi care nu a fost dusă până la capăt. Acest contract l-am reziliat eu când eram viceprimar, iar doamna Olguţa Vasilescu, primar, după ce i-am explicat doamnei primar că nu se mai poate continua în acel fel, pentru că nu era prevăzut ceea ce trebuie. Componenta GIS este un soft în care se introduc date ce se pot actualiza. GIS-ul va conţine informaţii despre imobilele din Craiova, despre reţelele de utilităţi, pentru că atunci a fost multă reticenţă la furnizorii de utilităţi să ne pună la dispoziţie GIS-urile lor", a spus Genoiu.
Acesta a subliniat că pentru realizarea GIS-ului, toate companiile furnizoare de utilităţi ar trebui să pună la dispoziţia primăriei GIS-urile lor, astfel încât să se poate realiza o evidenţă a tot ce înseamnă reţele.
"O altă ideea a GIS-ului este pe locuinţe, pe administrarea autorizaţiilor de construcţie, care în acest moment nu pot fi eliberate online, pentru că nu este legal. Am reuşit însă să eliberăm online certificatele de urbanism. Firma care administrează PUG-ul va lua toată baza de date, de exemplu, toate autorizaţiile emise de primărie şi le va introduce în sistem. GIS-ul va cuprinde şi registrul spaţiilor verzi care a fost început în toamnă şi va fi predat în luna iunie. Este sistemul cel mai complex şi cel mai modern de administrare a unui oraş", a subliniat primarul Genoiu.
Reprezentantul firmei Synergetics Corporation SRL, care a câştigat concursul de soluţii, Adrian Ilie, a afirmat că în ultimii patru ani în România nu există niciun PUG finalizat în care informaţia să fie structurată într-o bază de date urbană completă.
"În acest moment, în afară de Bucureşti, care are un contract similar din punct de vedere tehnic, Craiova punctează cu o alocare corectă de buget, care nu ne dă nicio scuză să nu avem o prestaţie la cel mai bun nivel. (...) Cred că este momentul cel mai adecvat pentru schimbarea paradigmei în ceea ce numim urbanism în România. Ar trebui să ne gândim din ce în ce mai serios la ce înseamnă conceptul de e-guvernare, de digitalizare a informaţiei, pentru că observăm, de la cele mai simple gadgeturi, că nu mai putem să gestionăm nimic în activitatea noastră curentă fără digitalizarea informaţiei. Adunarea de informaţii trebuie să devină o platformă de organizare a comunităţii luând în considerare zi de zi problemele de dezvoltare urbană, locuire, gestiunea traficului, gestiunea de utilităţi şi aspectele de mediu sau cele de declin economic ale anumitor zone din oraş", a spus Adrian Ilie.
El a mai menţionat că PUG-ul Craiovei va fi un instrument de gestiune în timp real, care creşte capacitatea instituţională a primăriei din prima zi în care este implementat şi completează discursul despre smart city.
Durata de execuţie a contractului de 7.391.400 lei, plus TVA, din care o mare parte din sumă este destinată componentei GIS-ului, este de 36 de luni, iar activitatea din contract va avea mai multe etape: preluarea datelor din PUG-ul în vigoare, etapa de elaborare a regulamentului local de urbanism al municipiului Craiova, o componentă de dezbatere publică ce va include strategia de dezvoltare locală, planul de mobilitate urbană, tema extinderii intravilanului oraşului peste centura de nord a Craiovei şi conservării centrului vechi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News