Primăria Deva este decisă să rezilieze contractul de servicii cu operatorul regional de colectare şi transport al gunoiului din oraş, în condiţiile în care firma care a câştigat licitaţia organizată la nivel judeţean nu-şi va rezolva problemele pe care le are în ridicarea deşeurilor până la data de 15 iulie, a declarat joi primarul municipiului, Florin Oancea.
Edilul local a menţionat că oraşul se confruntă cu o situaţie de 'criză majoră' deoarece nu se respectă graficele de ridicare a gunoiului, iar căldura de afară creşte riscul de îmbolnăvire în rândul populaţiei, oamenii fiind nemulţumiţi de calitatea serviciilor prestate de firma de salubritate.
"Ne aflăm într-o situaţie de criză majoră în problema colectării gunoiului în municipiul Deva. (...) În discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii operatorului (de salubritate, n.r.) le-am explicat să situaţia degenerează. În iarnă, fiind temperaturi mai scăzute, nu era problema decât a disconfortului. Acum, pe perioada căldurii, disconfortul este de cu totul altă natură şi riscăm, cu toţii, să ne îmbolnăvim", a spus primarul Florin Oancea, într-o conferinţă de presă.
El a apreciat că operatorul de salubritate nu ar dispune de resursele necesare pentru a gestiona corect activitatea de transport şi colectare a gunoiului, motiv pentru care locuitorii oraşului sunt nemulţumiţi de situaţia apărută.
"Eu nu vreau să acuz operatorul de rea credinţă, de rea voinţă, dar (...) este depăşit de situaţie, nu are capacitatea tehnică, logistică, de a gestiona corect această activitate. De aceea, nemulţumirile devenilor (legate de ridicarea gunoiului, n.red.) sunt justificate", a arătat Oancea.
Pe de altă parte, consilierul primarului, Adrian David, a atras atenţia şi asupra faptului că încă nu a fost declanşată colectarea selectivă a deşeurilor, în condiţiile în care acestea trebuie separate pe patru fracţii de la 1 iulie, iar ţinta de recuperare care trebuie atinsă până în anul 2020 este de 50%.
Primăria Deva face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Deşeuri, ce reuneşte administraţiile locale din întreg judeţul Hunedoara. ADI Deşeuri a câştigat un proiect în valoare de 55 milioane euro, cu fonduri europene nerambursabile, pentru managementul integrat al deşeurilor.
Proiectul prevede, printre altele, ca activitatea de colectare şi transport al gunoiului să fie realizată de un operator unic în patru zone ale judeţului Hunedoara, construirea unei gropi de gunoi ecologice şi a mai multor staţii de transfer ce ar permite reciclarea avansată a deşeurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News