Primăria Sectorului 4 a început lucrările de construire a unui bazin de înot semiolimpic acoperit, cu toate facilitățile necesare și de reabilitare a sălii de sport, din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 190. Una dintre unitățile de învățământ de referință din Sectorul 4 al Capitalei, Școala Gimnazială nr. 190, se află într-un amplu proces de modernizare și extindere a capacității educaționale, la finalul căruia va deveni cel mai modern complex educațional-sportiv din Capitală.
Astfel, pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii sportive (bazinul de înot, sala de sport), va începe și construcția unei noi grădinițe cu o capacitate de aproximativ 400 de copii preșcolari. Mai mult, ca urmare a finalizării lucrărilor specifice, recent, școala a primit autorizație ISU, iar în prezent deține unul dintre cele mai performante sisteme antiincendiu, pentru protecția elevilor și a cadrelor didactice.
Proiectul privind "Reabilitarea, modernizarea și extinderea bazinului de înot" vizează actualul bazin de înot descoperit, fără dimensiuni competiționale, dezafectat, nefolosit de mulți ani și aflat, în prezent, în stare de degradare, dar și actuala sală de sport a unității de învățământ, care va avea trecere directă către clădirea bazinului. Noul bazin va fi contruit într-un spațiu complet acoperit, va avea caracteristici semiolimpice și toate anexele tehnice necesare utilizatorilor, precum vestiare, dușuri, grupuri sanitare, camere pentru personalul didactic, spatii tehnice, camere pentru echipamente sportive, dar și tribune pentru public. Totodată, bazinul va avea în dotare un sistem performant și sigur de recirculare, filtrare și tratare a apei și un sistem de încălzire/climatizare ce se va baza pe două centrale de tratare a aerului, cu recuperator de căldură în plăci.
"Ni s-a părut o prioritate pentru copiii din sectorul 4 să avem o astfel de facilitate, ea făcând parte dintr-un program mai amplu, care are legătură cu ideea de sport, cu ideea de sănătate. Discutăm despre terenuri de sport, terenuri multidisciplinare, fotbal, basket, handbal, voley. Din acest ciclu ne-a lipsit, de fiecare dată, un sport foarte important, înotul. De aceea construcţia acestui bazin a fost prioritară pentru primăria sectorului 4. Din fericire, sectorul 4 a învăţat o lecţie extrem de importantă, şi anume aceea a accesării banilor europeni. Prin acest bazin şi prin grădiniţa pe care o construim discutăm de o finanţare de 5 milioane de euro, într-o singură unitate de învăţământ, bani obţinuti din programul Operaţional Regional de Combaterre a Abandonului Şcolar. Sunt extrem de bucuros că participarea primăriei sectorului 4 este de doar 2 la sută, restul reprezintă participarea Uniunii Europene", a spus Daniel Băluţă.
Odată cu realizarea bazinului de înot acoperit va fi reabilitată, modernizată și extinsă și actuala sală de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 190, care, în momentul de față, se află într-o stare de degradare, cu suprafețe afectate de mucegai, pardoseală, accesorii și obiecte sanitare deteriorate și cu infiltrații de apă către interior, la fiecare ploaie. Noua clădire a sălii de sport va fi reconfigurată, va avea spații mai multe și mai variate în care să se desfășoare activitătile sportive aferente programei școlare și în care să poată fi organizate competiții sportive, la care să participe și elevii din Sectorul 4. Mai mult, noua sală va fi dotată cu echipamente și accesorii noi care sa faciliteze activitatile sportive, grupuri sanitare moderne și un sistem de termoficare eficient, astfel încât, la finalul proiectului, 1.872 de elevi ai școlii, dar și alți sportivi, să poată avea acces și să beneficieze de noul bazin și de noua sală de sport, dotate inclusiv cu facilități destinate persoanelor cu dizabilități.
Costurile pentru realizarea modernului bazin vor fi acoperite din bani europeni, în urma unui proiect cu finanțare nerambursabilă în valoare totală de peste 12 milioane de lei. Tot în incinta Școlii Gimnaziale Nr. 190, va fi construită o nouă grădiniță, cu o capacitate de aproximativ 400 de copii preșcolari. Amenajată pe o suprafață construită desfășurată de 2.200 metri pătrați și un regim de înălțime de P+2E+M, grădinița va avea 15 săli de clasă, (unele cu dormitoare), cu o suprafață minimă de 55 metri patrați, dotate conform cerințelor educaționale, două săli multifucționale, (câte una pentru fiecare etaj), spații de joacă, special concepute pentru relaxare, dotate cu diverse centre de activități pentru copii, educație fizică, lectură, motricitate fină, creativitate, cabinete medicale, bucătărie, camere frigorifice, grupuri sanitare, oficii, anexe.
Lucrările vor începe în perioada următoare și vor fi finalizate în 11 luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea investiției este de 9.500.000 de lei cu TVA (fonduri europene), reprezentând costurile construcției precum și ale dotărilor necesare.
Școala Gimnazială Nr. 190 din Sectorul 4 a primit autorizație de securitate la incendiu. Noile dotări antiincendiu, care au fost montate la Școala Gimnazială nr. 190 compun unul dintre cele mai performante sisteme pentru protecția elevilor și a cadrelor didactice.În acest sens, au fost montate uși de ieșire în caz de incendiu, hidranți, două mari bazine a câte 1.000 de litri fiecare, racordate la un aparat supermodern.
Pentru o intervenție cât mai eficientă în caz de incendiu, în interiorul clădirii au fost instalați senzori de fum. Pe lateralele unității de învățământ, au fost montate burlane uriașe, pentru evacuarea cât mai rapidă a fumului. Școala Gimnazială Nr. 190 este prima din cele 26 de unități de învățământ de pe raza Sectorului 4, în care s-au finalizat lucrările specifice, în vederea obținerii autorizației ISU.
Totodată, anul acesta, 19 grădinițe de pe raza Sectorului 4 se află în plin proces de obținere a autorizației pentru securitate la incendiu. În Sectorul 4 al Capitalei, funcționează 58 de unități de învațământ preuniversitar de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu