După ce ANI a acuzat-o pe Clotilde Armand de incompatibilitate, edilul numindu-se managerul unui proiect cu fonduri UE, Primăria Sectorului 1 refuză să spună numele managerului respectivului proiect, în contextul în care a anunțat continuitatea acestuia.
Agenția Națională de Integritate o acuză pe primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, de incompatibilitate cu privire la decizia de a se numi managerul proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, finanțat din fonduri UE. Edilul a contestat raportul ANI, acțiunea sa fiind respinsă de instanță. Între timp, Primăria Sectorului 1 a făcut un anunț public cu privire la desfășurarea proiectului realizat din fonduri europene. În acest context, DCNews a întrebat Primăria Sectorului 1 cine este managerul proiectului. După peste 30 de zile calendaristice de la solicitare și după un reminder trimis în urmă cu 12 zile, Primăria Sectorului 1 ne răspunde că numele managerului de proiect este o informație personală care nu este de natură publică.
În acest context, putem merge pe două scenarii: fie Clotilde Armand continuă să fie manager de proiect, fie a fost numit un alt manager de proiect, ceea ce ar fi o validare a acuzațiilor ANI.
Amintim că, în reacție la acuzațiile ANI, Clotilde Armand scria că a respectat legea și că are o confirmare ”de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru”.
În orice caz, ”transparența” a fost cuvântul de ordine al primarului Clotilde Armand în campania electorală, aceasta promițând o ”primărie de sticlă”. Acum, se pare că e opacă.
Procesul în care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este acuzată de către Agenția Națională de Integritate (ANM) de incompatibilitate, continuă, după decizia Curții de Apel București, care a respins cererea primarului Sectorului 1 de anulare a raportului ANI.
”CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea atribuțiilor de primar, ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003. Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.
Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine” anunța ANI. Citește mai mult aici
În acest context - la care se adaugă faptul că raportul ANI este confirmat de instanța de judecată prin respingerea cererii primarului Sectorului 1- DCNews a făcut o solicitare către Primăria Sectorului 1 în data de 23 februarie 2023, în urmă cu mai bine de 30 de zile, prin care a întrebat: ”În urma anunțului făcut în legătură cu proiectul "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", sponsorizat din fonduri europene, vă rog să ne răspundeți la următoarea întrebare, în temeiul legii 544/2001: Cine este managerul proiectului?”.
Solicitarea venea tocmai după anunțul cu privire la continuitatea proiectului, iar interesul public era dat de raportul ANI cu privire la managerul acestui proiect, în persoana primarului în funcție.
În urmă cu 12 zile, în 15 martie, am revenit cu un mail către cei anterior menționați, pentru a afla când vom avea un răspuns disponibil.
Deși interesul public pentru acest subiect este unul ridicat și ar trebui să primeze, Primăria Sectorului 1, prin răspunsul dat, refuză acest drept de informare publică și ne transmite, întrebată cine este managerul proiectului, că numele acestuia nu este o informație de interes public.
Redăm răspunsul integral:
”În legătură cu aspectele solicitate de dumneavoastră, Serviciul Imagine și Cultură a fost împuternicit să vă comunice următoarele:
Primăria Sectorului 1 implementează un amplu program de prevenire a faptelor de corupție în rândul propriilor angajați. Întregul program se derulează cu finanțare europeană și beneficiază de asistența specialiștilor Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Este vorba despre proiectul "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", Cod MySMIS 152134/ SIPOCA 1151 derulat de Primăria Sectorului 1 în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție. Conferința de prezentare a stadiului proiectului a avut loc în data de 10 februarie 2023, la sediul administrației locale a Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr.9.
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupției prin îmbunătățirea, consolidarea și dezvoltarea capacității administrative a Sectorului 1 al Municipiului București.
Proiectul se derulează în perioada martie 2022 – mai 2023 și are ca scop susținerea aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în ceea ce privește creșterea gradului de implementare a măsurilor referitoare la prevenirea corupției pe termen lung prin realizarea unor activități specifice care se încadrează în Axa prioritară 2 ("Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente") și care contribuie la îndeplinirea Obiectivului specific 2.2 ("Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice").
Mai multe amănunte pe această temă le puteți obține accesând următorul link: https://www.primariasector1.ro/articole/citeste/comunicate-presa/2273/promovam-si-implementam-masuri-anticoruptie-printr-un-proiect-cu-fonduri-europene
În ceea ce privește numele persoanei care are calitatea de manager de proiect, potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare:
art. 2, lit.(b) ”prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei”,
lit. c) ”prin informaţie cu privire la datele personale se înţelege orice informaţie privind o persoană fizică identificată sau identificabilă.”
Menționăm faptul că informația pe care o solicitați este o informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă care este exceptată de la liberul acces, în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public care prevede următoarele:
Potrivit prevederilor Art. 12. (1) din același act normativ, „Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, (…..), următoarele informaţii: (…)
lit. d) “informaţiile cu privire la datele personale, potrivit legii”.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News