Prezența la vot mai scăzută din mediul rural a fost explicată de sociologul Remus Ștefureac.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Tăcerea lui Iohannis de la vot. Vâlcu: Ce ar mai fi putut să spună? Necula: Avem o problemă
În mediul rural au votat până la ora 17:00 aproximativ 3 milioane de cetățeni, cu aproximativ 1,3 milioane mai puțini decât cei care s-au prezentat la urne în urban. Subiectul mobilizării destul de scăzute din satele României a fost analizat de sociologul Remus Ștefureac. El a atras atenția asupra faptului că diferiți candidați pot fi dezavantajați de ponderile celor două tipuri de electorat.
„În funcție de structura urban-rural, pot fi influențate rezultatele fiecărui candidat electoral“, a spus Remus Ștefureac.
„A fost o mobilizare mai bună la europarlamentare, pentru că aveau nevoie primarii să scoată lumea la vot în rural. Europarlamentarele au coincis cu localele și ar explica acest mecanism“, a completat jurnalistul Val Vâlcu.
„Poate fi o explicație parțială. Eu cred însă că explicația e legată mai mult și de sezon, Sezonul rece dezavantajează puțin ruralul și vom vedea asta pe măsură ce se face seară. Se întunecă mai repede, este mai frig. În urban te miști un pic altfel“, a explicat sociologul Remus Ștefureac.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cine câștigă bătălia pentru turul doi. Sociologul Remus Ștefureac analizează datele de ultimă oră
Foto: DC News
În privința structurilor de partid și a primarilor care își mobilizează cetățenii pentru vot, Remus Ștefureac a opinat că este puțin probabil ca mobilizarea din rural să fie favorizată de aleșii locali, ci mai degrabă de sezon.
„Am auzit de multe ori acest argument, al structurilor de partid care se mobilizează și reușesc să facă minuni. La alegerile europarlamentare din 2024 nu am văzut o transformare a voturilor pentru primari în vot politic pentru partide. Au fost diferențe destul de mari între ce a însemnat votul pentru alegerile europarlamentare și voturile pentru primari.
E posibil ca acest tip de mobilizare să nu aibă neapărat legătură cu această capacitate a partidelor, a primarilor, cât mai degrabă cu sezonul. Uneori, poate supraevaluăm acest tip de capacitate de mobilizare la alte scrutinuri decât cele locale, unde există clar interesul aleșilor locali de a mobiliza cetățenii la vot“, a zis Remus Ștefureac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu