Reprezentanţii AOR (Asociaţia Oraşelor din România) au avut o întrevedere cu Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, domnul Daniel Cadariu.
Tema principală a discuției a fost referitoare la operaționalizarea Organizației de Management al Destinației (OMD), având ca principală atribuție managementul și marketingul regiunii/localității ca destinație integrată de călătorie.
Președintele AOR, Adrian Teban, a subliniat faptul că în România trebuie să se stabilească un sistem de management integrat al destinaţiei, care să asigure durabilitate, să aibă rol integrator, să asigure viziunea de dezvoltare la nivelul unei unități administrativ teritoriale, a regiunii sau a țării ca destinație, jucând și rol de coordonator și de suport în dezvoltarea destinaţiilor competitive. De asemenea, acesta a susținut faptul că administrațiile locale se confruntă cu lipsa finanțărilor în acest domeniu.
Chiar dacă suntem în al 12-lea ceas, trebuie să susținem aceste OMD-uri și să găsim finanțarea necesară printr-un plan național sau guvernamental în acest sens. Este necesar să fie emise și normele de aplicare a legii care reglementează. Un alt punct de interes discutat, a fost cel referitor la actualizarea normelor legislative privind asocierile UAT-urilor în formarea ADI-urilor pentru ca acestea să se poată declara stațiuni turistice. Spre exemplu, există o asociere a UAT-urilor prin ADI pentru Munții Șureanu, însă nu poate fi declarată stațiune turistică din cauza legislației deficitare.Președintele AOR a atins și tema referitoare la Strategia Munților Carpați la care România s-a opus, se arată în comunicatul AOR.
Este importantă susținerea acestei strategii, deoarece poate atrage fonduri europene pentru dezvoltarea zonei. Secretarul AOR, Mik Joszef, și-a manifestat aprecierea pentru că s-a înțeles că este nevoie de un minister al turismului. Orașele mici precum Borsec sau Herculane au nevoie de dezvoltare și investiții. Și acum sunt bani puțini pe POR și pe PNRR dedicați turismului ceea ce nu e deloc normal. Există un Masterplan al turismului care trebuie reactualizat întrucât stațiunile turistice trebuie să fie prioritare.
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a subliniat faptul că turismul trebuie definit ca și domeniu strategic la nivel național și să identificăm cât mai multe stimulente pentru promovarea și dezvoltarea acestui sector. Promovarea poate fi realizată prin PNRR, unde sunt prevăzuți 10 milioane de euro pentru înființarea a 8 OMD-uri regionale. Dezvoltarea sectorului poate fi realizată prin crearea unor poli de dezvoltare turistică cu finanțare din POR.
Turismul este un sector al economiei ce necesită o abordare transversală fiind un domeniu unde se reunesc mai multe zone de activitate: educație, mediu, cultură, dezvoltare, prin urmare este necesară realizarea unei colaborări eficiente între toate structurile implicate, iar Organizațiile de Management al Destinației (OMD-urile) sunt singura soluție viabilă în acest sens.
La inițiativa Ministerului, au fost prezente și celelalte structuri asociative, respectiv AMR, ACoR și UNCJR, precum și directorii ADR-urilor din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News