Pe principiul iarna ne facem căruță și vara sanie, Asociaţia Municipiilor din România cere Guvernului un program predictibil pentru termoficare.
Publicitate
Prin vocea primarului Clujului, Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, primarii din România cer Guvernului un program predictibil pentru termoficare, pentru a putea fi pregătiți și a nu fi luați prin surprindere de venirea iernii viitoare, scrie B1 TV.
"Cerem Guvernului un program predictibil pentru termoficare pentru a şti ce ne aşteaptă în iarna viitoare. Foarte multe primării au primit proiecte de modernizare masivă, pe dimensiuni verzi, nepoluante", declară președintele AMR.
"Evident că integrarea în strategia Guvernului este importantă, pentru a şti să le spunem românilor ce-i aşteaptă în iarna următoare. Apreciem că până acum Guvernul a reuşit să găsească soluţii şi la plafonarea preţurilor la energie şi pentru a sprijini termoficarea, acolo unde este posibil", a spus preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, luni, după Comitetul Director al acestui for.
"Am discutat, de asemenea, cu ministrul Educaţiei posibilitatea instituirii funcţiei de director administrativ la şcoli, care să fie un factor intermediar între primar şi administraţia locală şi scoală, care să se ocupe de la chestiuni legate de achiziţii publice la problema legată de reparaţiile la şcoli, de utilizarea banilor publici", a afirmat Emil Boc.
"Suntem aceia care acordăm o grămadă de resurse financiare şcolilor, dar nu avem capacitatea să controlăm, pentru că nu ne permite legea. În al doilea rând, şcolile nu au expertiză de specialitate de cele mai multe ori pentru a face aceste cheltuieli cât mai eficiente cu putinţă (...). Mai multe şcoli pot avea un singur director administrativ. Unde sunt şcoli importante, mari, poate fi unul singur", a adăugat Boc, potrivit Ziarul de Cluj.
La jumătatea lunii februarie, Guvernul a modificat modul în care acordă subvenţie de termoficare autorităţilor locale. La cerere, autorităţile vor putea primi mai mulţi bani.
„Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcţionarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înţeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale.
Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului iniţial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite şi dacă autorităţile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităţilor locale”, a declarat ministrul Dezvoltării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu