Primăriile din Bistriţa-Năsăud sunt înglodate în datorii

Primaria_BN
Primaria_BN

Primarii celor patru oraşe ale judeţului Bistriţa-Năsăud au contractat, în ultimii ani, credite enorme în marea lor parte fiind pentru modernizarea infrastructurii, informează Bistriţa24.ro.

Autor: Adi Stroescu

Primaria_BNCea mai mare sumă a fost împrumutată de către Primăria Beclean, în 2006, 3,9 milioane de lei, iar cea mai mică de către Sângeorz-Băi, 3,2 milioane de lei.

Sângeorz-Băi are şi cel mai nou credit, luat în an de criză, cele 3,2 milioane de lei fiind împrumutate în 2010. Acesta a deservit în parte, 2,7 milioane de lei configurării staţiei de epurare şi canalizare şi punctului SMURD Sângeorz-Băi, pentru care au mers 500 de mii de lei. Primăria are la dispoziţie 15 ani să achite cele 3,2 milioane de lei.

Şi municipiul Bistriţa s-a împrumutat, pe vremea fostului primar Vasile Moldovan, în 2006, cu 3,5 milioane de lei, tot pentru străzi şi infrastructură. Un dialog cu domnul Vasile Moldovan a scos în evidenţă faptul că nici acum la patru ani de la împrumut nu consideră ideea ca fiind una rea, infrastructura fiind un punct esenţial într-un oraş. Primăria Bistriţa mai are de plătit 16 ani, creditul fiind luat pe 20 de ani.

În ciuda noilor investiţii de la Beclean, inclusiv complexul Băile Figa, ultimul şi singurul împrumut luat de Nicolae Moldovan, datează şi el din 2006, fiind luat tot pentru modernizarea străzilor. Acesta are o valoare de 3,9 milioane lei şi este pe 20 de ani.

Primăria Năsăud a luat şi ea credit în 2006, în valoare de 3,8 milioane de lei, scadent în 2026. Acesta a fost utilizat pentru modernizarea străzilor. De asemenea, primarul oraşului, Dumitru Mureşan, spune că primăvara viitoare va fi nevoit să ia un nou credit în valoare de 600 sau 700 de mii de euro pentru lucrări de artă şi trotuare, asfaltarea făcându-se cu bani de la centru. Acesta asigură că noul credit nu va îngreuna populaţia.

Astfel, datoria cea mai mare pe cap de locuitor este la Năsăud, 377 de lei, fiind urmat de Beclean cu 355 de lei şi de Sângeorz Băi cu 306 lei. Cea mai mică, ţinându-se cont de numărul considerabil mai mare de locuitori, se întâlneşte la Bistriţa, doar 45 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel