Primăriile din România vor putea accesa fonduri de la Uniunea Europeană pentru proiecte din educaţie, sănătate şi de alimentarea cu energie termică a populaţiei.
Primăriile vor putea accesa fonduri europene pentru proiecte din educaţie, sănătate şi de alimentare cu energie termică a populaţiei. Banii europeni vor putea fi folosiţi şi în alte domenii, precum iluminatul sau transportul public, pentru a reduce impactul acestor cheltuieli în bugetele administraţiilor locale, scrie Rador.
Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, a anunţat că bugetul total alocat este de 500 de milioane de euro, din care primăriile pot obţine subvenţii între 500.000 şi 5.000.000 de euro. Pentru proiectele care permit inclusiv comercializarea energiei verzi obţinute, valoarea granturilor este între 5.000.000 şi 15.000.000 de euro, a mai spus Marcel Boloş.
Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, acordarea de granturi pentru investiţii în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor, bugetul alocat schemei de finanţare fiind de 400 de milioane de euro, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş, transmite Agerpres.
"Aşa cum, deja, se cunoaşte, Guvernul României, prin pachetul de măsuri economico-sociale s-a angajat la acordarea granturilor pentru investiţii în valoare de 400 de milioane de euro, şi, astăzi, acest angajament a fost dus la bun sfârşit. Astfel, s-a aprobat ordonanţa pentru acordarea de granturi pentru investiţii în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor. Schema de finanţare şi bugetul alocat schemei de finanţare este de 400 de milioane de euro. Cuprinde două măsuri", a declarat Marcel Boloş, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a precizat că schema de finanţare cuprinde două măsuri.
"Măsura nr. 1 care are o alocare de 60 de milioane de euro, cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, şi este destinată capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie. Numărul de beneficiari estimat este în jur de 1.200 de beneficiari. A doua componentă a măsurilor este cea referitoare la acordarea de granturi pentru refacerea capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor afectate de criză. Aici, valoarea este de 360 de milioane de euro, aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri, restaurante pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare", a mai spus ministrul Boloş. Citește mai multe AICI.
Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis, azi, noului ministru al Agriculturii, Petre Daea, ca primă sarcină în activitatea acestuia, includerea în setul său de priorităţi a elaborării unui program "concret şi articulat la situaţia reală, din teren" privind dezvoltarea sistemului de irigaţii.
"Tot ceea ce ţine de partea aceasta care trebuie să se constituie într-un program cât se poate de concret şi de articulat la situaţia reală din teren privind dezvoltarea sistemului de irigaţii este, practic, prima sarcină domnul ministru, pe care vă rog să o luaţi în setul dumneavoastră de priorităţi. S-a tot vorbit, se tot tot vorbeşte despre această nevoie şi, desigur, despre resursa pe care ţara noastră o are, şi vorbesc de o reţea hidrografică destul de bogată ce trebuie pusă în valoare în folosul agriculturii româneşti", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu