Primarul din Brezoi, cercetat într-un dosar de corupție. A fost plasat sub control judiciar

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Edilul din Brezoi și contabila șefă a primăriei vâlcene sunt acuzați că au prejudiciat bugetul orașului cu sute de mii de lei, fiind făcute plăți ilegale inclusiv unei biserici din localitate.

Citește și: Municipiul Lugoj a rămas fără primar. Prefectul de Timiș: Situația, inacceptabilă

Primarul din Brezoi, Adrian Schell, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind cercetat de procurorii vâlceni într-un dosar penal în care este implicat și directorul economic al instituției, dar și trei administratori de firme, pentru abuz în serviciu, obținere ilegală de fonduri şi spălare de bani în formă continuată, au informat, joi, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Potrivit procurorilor, edilul şi contabila şefă a Primăriei Brezoi sunt acuzați că ar fi acordat preferențial anumite contracte unor firme, prejudiciind astfel bugetul oraşului cu sute de mii de lei.

”Inculpații Schell Robert Adrian, în calitate de primar al oraşului Brezoi/ordonator de credite şi Berbece Rodica, în calitate de şef serviciu contabilitate la Primăria oraşului Brezoi, cu încălcarea mai multor dispoziții legale, în scopul obținerii fără drept de la bugetul de stat a unor sume defalcate din TVA, în luna octombrie 2018, au întocmit cererile pentru solicitarea de sume defalcate din TVA, cu ajutorul inc. C.M.M., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, societate pretins a fi furnizor de bunuri, servicii şi lucrări al oraşului Brezoi, cereri pe care le-au folosit şi prezentat la A.J.F.P. Vâlcea împreună cu mai multe documente şi date false ce atestau în mod nereal calitatea de furnizor către oraşul Brezoi a societății comerciale administrate de inculpatul C.M.M. precum şi existența unor obligații de plată ale oraşului Brezoi către această societate comercială, cu consecința obținerii în mod nelegal de la bugetul de stat a sumei de 590.350 lei, în baza a două decizii ale A.J.F.P. Vâlcea, corelativ cu stingerea obligațiilor de plată restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale ale societății comerciale administrate de inc. C.M.M. În perioada 2015-2020, inculpații Schell Robert Adrian şi Berbece Rodica, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu şi cu complicitatea reprezentanților legali ai mai multor societăți comerciale, inclusiv a inculpaților M.I. şi P.D., în derularea mai multor contracte de achiziție publică, au efectuat mai multe plăți nelegale, nedatorate, fără bază legală şi fără a avea legătură cu activitatea Primăriei oraşului Brezoi, în favoarea a patru societăți comerciale, obținând un folos necuvenit acestor societăți de aceeaşi valoare şi cauzând o pagubă oraşului Brezoi în sumă de 915.992 lei”, se arată în comunicatul de presă transmis de Parchetul Vâlcea, citat de Agerpres.

Plăți ilegale inclusiv către o biserică din oraș

Procurorii susțin, totodată, că edilul ar fi folosit banii instituției inclusiv pentru a-i plăti salariul fiului său şi că ar fi făcut plăți ilegale inclusiv pentru o biserică din localitate.

”În perioada noiembrie 2015- iulie 2021, inculpații Schell Robert Adrian şi Berbece Rodica, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu au efectuat 68 plăți nelegale, nedatorate, cu titlu de ”drepturi salariale” în valoare totală de 213.056 lei către o terță persoană şi anume către fiul inculpatului Schell Robert Adrian, care nu este/nu a fost angajat al Primăriei oraşului Brezoi, fără a avea la baza un temei legal/angajament legal/document legal justificativ, în baza căruia să poată realiza aceste plăți, cu activitatea instituției primăriei, cauzând o pagubă oraşului Brezoi şi totodată obținând un folos necuvenit fiului inculpatului de aceeaşi valoare, respectiv 213.056 lei. (...)

În cursul anului 2021, inculpații Schell Robert Adrian şi Berbece Rodica au încheiat trei contracte de achiziție publică peste limitele maxime ale creditelor bugetare aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului Brezoi, aferent anului 2021, fără să se asigure că au fost rezervate şi fondurile publice necesare plății acestora în exercițiul bugetar curent. În plus, inculpații Schell Robert Adrian, în calitate de primar al oraşului Brezoi/ordonator de credite şi Berbece Rodica, în calitate de şef serviciu contabilitate la Primăria oraşului Brezoi, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au efectuat în luna octombrie 2021, o plată nelegală, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local Brezoi şi o solicitare a unei unități centrale de cult, în favoarea unei societăți comerciale, obținând un folos necuvenit de aceeaşi valoare unității de cult din oraşul Brezoi, căreia societatea comercială i-a efectuat diverse lucrări de reparație, lucrări fără legătură cu patrimoniul sau activitatea instituției Primăriei oraşului Brezoi, cauzând o pagubă oraşului Brezoi în valoare de 226.745,72 lei”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Astfel, ancheta procurorilor vâlceni la Primăria Brezoi a început în 2021, când polițiştii Direcției Generale Anticorupție au realizat 18 percheziții atât la sediul instituției, cât şi la locuința primarului, la domiciliul unor funcționari publici şi la sediul unor firme, fiind ridicate mai multe documente, sisteme informatice şi alte bunuri care au fost folosite pentru documentarea cauzei.

Procurorii au decis miercuri, plasarea atât a primarului, cât şi a contabilei şefe sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce administratorii de firme din dosar vor fi cercetați în continuare în stare de libertate.

Primarul contestă măsura: Nu se justifică

Edilul Robert Schell va contesta măsura dispusă de procurori, în prezent el fiind suspendat din funcție.

”Sunt suspendat pe perioada celor 60 de zile, prin ordonanță a procurorilor. Bineînțeles că vom contesta măsura, pentru că nu se justifică. Prin expertizele realizate în decursul celor trei ani nu există prejudiciu. Nu am fost niciodată chemat la audieri de la începerea anchetei, în toată această perioadă având calitatea de suspect”, a precizat primarul oraşului Brezoi, pentru Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel