Cornel Andrei, primarul comunei doljene Cârna, a fost eliberat din arest, luni, de Tribunalul Dolj. Primarul Andrei a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Un alt primar doljean, Valentin Mitrică, edilul din Giurgiţa, trimis în judecată pentru fapte asemănătoare, va mai sta după gratii, informează Gazeta de Sud.
Autor: Adi Stroescu
Primarul Cornel Andrei a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, care au constatat că a încheiat mai multe contracte pentru executarea unor lucrări publice fără a respecta procedurile privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii. Numai în anul 2008, în primele luni de mandat, primarul Andrei ar fi încheiat contracte pentru repararea şi întreţinerea drumurilor comunale, pentru reabilitarea garajului şi a magaziei primăriei, demolarea unei şcoli generale, colectarea deşeurilor şi achiziţionarea de ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă, toate fără licitaţii. Un an mai târziu, edilul a mai încheiat două contracte prin atribuire directă - unul pentru ridicarea unei baze sportive şi celălalt pentru alimentarea cu apă a comunei. Anchetatorii au precizat că, în acest fel, primarul din Cârna a produs un prejudiciu total bugetului comunei de 367.000 de lei. Anchetatorii au mai descoperit că tractorul primăriei avea întocmite foi de parcurs pentru perioada 12 august - 21 noiembrie 2008, prin care era justificat consumul de motorină. Problema este că la acea dată Primăria Cârna nu deţinea un tractor.
„Sub pretextul efectuării unor lucrări spre binele comunităţii locale, primarul a încheiat contracte cu anumite firme preferate, pentru a da o aparenţă legală folosirii unor bani publici, fără ca mare parte din lucrări să se justifice din punct de vedere al necesităţii şi oportunităţii lor – de exemplu, la garaj s-a executat termosistem la pereţi“, au consemnat procurorii în rechizitoriu.
Pe 23 iunie, edilul din Cârna a fost arestat preventiv, iar luni, 14 noiembrie, Judecătoria Segarcea a dispus revocarea măsurii arestării preventive şi l-a obligat să nu părăsească municipiul Craiova. Procurorii din Segarcea au făcut recurs, care s-a judecat ieri la Tribunalul Dolj. Instanţa din Craiova a respins recursul procurorilor, astfel că primarul Andrei va fi judecat în stare de libertate pentru infracţiunile de care este acuzat.
Cornel Andrei a mai fost obligat de instanţă să nu se apropie de Primăria din Cârna, de martorii din dosar, dar şi să nu exercite profesia de primar.
Alt primar din Dolj, Valentin Mitrică, a fost trimis în judecată în iulie, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, delapidare şi fals intelectual. În acelaşi dosar mai este judecat şi Marin Nica, fost contabil-şef al Primăriei Giurgiţa.
Anchetatorii au stabilit că, între 2007 şi 2009, primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi contabilul-şef Nica au atribuit ilegal lucrări de investiţii către diverse firme, desemnate fără organizarea de licitaţii, au dispus şi plătit lucrări neefectuate sau executate necorespunzător. Printre lucrările cu probleme se numără reparaţia corpului B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa, reabilitarea Grădiniţei nr. 2 Portăreşti şi a Grădiniţei nr. 3 Curmătura. Printre investiţiile cu probleme făcute de Primăria Giurgiţa se numără patru porţi pentru terenul de fotbal, achiziţionate cu 20.000 de lei bucata, dar şi un WC din scândură al Grădiniţei din Curmătura, care a costat... 90.000 de lei. Cei doi sunt încă în arest, după ce, pe 20 octombrie, Judecătoria Segarcea a hotărât menţinerea arestării preventive. Ulterior, pe 31 octombrie, Tribunalul Dolj a respins recursul făcut de avocaţii celor doi inculpaţi. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 24 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News