Primarul Istanbului a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Proteste în stradă

Sursa Foto YouTube Halktv
Sursa Foto YouTube Halktv

Primarul Istanbulului a fost condamnat la închisoare pentru că a ”insultat” oficialii Consiliului Electoral Suprem al Turciei.

Ekrem İmamoğlu a fost condamnat doi ani și șapte luni de închisoare pentru ”insultarea” membrilor Consiliului Electoral Suprem al Turciei. Curtea turcă a impus și o interdicție politică care îl împiedică să se prezinte la alegeri în aceeași perioadă.

Criticii au catalogat acest proces ca o încercare de a elimina un oponent cheie înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din iunie 2023, potrivit Euronews.

În calitate de primar al puterii economice și culturale a Turciei, carismaticul Imamoglu a apărut ca un jucător politic formidabil și era așteptat de mulți să ridice o provocare puternică la adresa președinției lui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din 2023.

Primarul, în vârstă de 52 de ani, care aparține principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), este așteptat să facă recurs la decizia instanței.

İmamoğlu și-a declarat întotdeauna ”încrederea în justiția turcă” și a condamnat cazul ca fiind ”politic”. Mii de protestatari s-au adunat miercuri în fața clădirii municipalității din Istanbul pentru a denunța verdictul.

Cine este Ekrem İmamoğlu

Ekrem İmamoğlu a fost ales la conducerea Istanbulului, cel mai populat oraș al Turciei, în martie 2019. Victoria sa a fost o lovitură istorică pentru Partidul Justiție și Dezvoltare (AK), aflat la guvernare, partid aflat sub conducerea lui Erdogan, care de altfel controlase Istanbulul timp de 25 de ani.

Popularul primar al Istanbulului a fost acuzat că a insultat înalți funcționari publici după ce a descris decizia lor de a-i anula victoria electorală drept un act de ”prostie”. İmamoğlu a negat acuzațiile și a spus că remarcile sale au fost ca răspuns la comentariile denigratoare ale ministrului turc de Interne, Süleyman Soylu.

Liderul Partidului Popular Republican, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că a întrerupt o vizită în Germania pentru a se întoarce în Turcia și pentru a-și oferi sprijinul lui İmamoğlu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel