Primarul Londrei, Sadiq Khan, avertizează că „iarba se transformă în fân”, pe măsură ce temperaturile scad și întreruperea călătoriilor în Marea Britanie continuă.
Serviciul de pompieri din Londra s-a confruntat marți cu cea mai aglomerată zi de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce incendiile au făcut ravagii în Marea Britanie, pe fondul temperaturilor exagerat de mari.
Temperaturile au scăzut dramatic miercuri, dar erau de așteptat alte întreruperi de călătorie, deoarece au fost efectuate reparații la rețelele rutiere și feroviare și la aeroporturi. Averse abundente și furtuni au fost prognozate să lovească anumite părți ale țării, provocând potențial inundații localizate.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a avertizat pe londonezi să nu facă grătare și să aibă grijă cu sticlele în zonele publice, unde iarba rămâne uscată după ce temperaturile au depășit 40C în Marea Britanie, pentru prima dată în istoria țării. Soarele care strălucește prin sticle poate provoca un incendiu.
Khan a spus că serviciul de pompieri se așteaptă, de obicei, la 500 de apeluri într-o zi plină, dar a primit mai mult de 2.600 de apeluri marți, când mai mult de o duzină de incendii răvășeau orașul simultan.
Pompierii din Londra, Leicestershire și South Yorkshire au declarat marți incidente majore, deoarece incendiile au distrus afaceri, case, școli și biserici.
Khan a spus că a vorbit miercuri dimineață cu comisarul pompierilor, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul de noi incendii.
„Iarba este ca fânul, ceea ce înseamnă că este mai ușor să ia foc. Odată ce ia foc, se răspândește incredibil de rapid, ca incendiile de vegetație, așa cum vezi în filme sau în incendiile din California și părți ale Franței”, a declarat el pentru programul Today de la BBC Radio 4.
„Acum este incontestabil că vremea cu care ne-am confruntat în orașul nostru și în țara noastră în ultimele zile este o consecință directă a schimbărilor climatice”, a spus el. „Ar trebui să ne confruntăm cu consecințele adaptărilor la schimbările climatice.”
Șaisprezece pompieri au fost răniți în lupta împotriva incendiilor din Londra în cea mai caldă zi, doi fiind internați la spital, potrivit comisarului asistent al pompierilor din Londra, Jonathan Smith, notează The Guardian.
Rezidenţii din zonele Penteli, Nea Penteli, Drafi, Daou, Dioni şi Kallitechnioupoli au primit mesaje de alertă de la 112 prin care li se cerea să respecte instrucţiunile pompierilor.
Incendiile sunt întreţinute şi de vânturile puternice din zonă, mai arată sursa citată. De altfel, Observatorul Naţional din Atena a fost evacuat, anunţă unul dintre cercetători, deoarece "incendiul de vegetaţie a scăpat de sub control".
Noi incendii de vegetaţie au izbucnit în apropierea capitalei Greciei, Atena.
Un astfel de incendiu a izbucnit pe pantele muntelui Penteli, în suburbiile nordice ale Atenei, marţi după-amiază. Rezidenţii din Anthousa şi Drafi au fost evacuaţi pe măsură ce flăcările se apropiau de case.
Peste 300 de pompieri, printre care şi 28 de români, au luptat ore în şir cu flăcările.
Focul a izbucnit în zona Daou din Penteli şi s-a extins spre Drafi. Pompierii spun, însă, că zonele rezidenţiale nu sunt încă în pericol, scrie Greek Reporter.
Incendiul poate fi văzut, însă, din centrul Atenei şi a iluminat Acropolele şi Parthenonul, aşa cum se poate vedea şi în fotografia de mai jos:
IGSU, anunț despre pompierii români care intervin în Grecia:
La data de 15 iulie, cel de-al doilea contingent format din 28 de pompieri a plecat în Grecia pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit autoritățile elene prin activități de monitorizare și stingere a incendiilor de pădure în zone din Nordul Atenei. La scurt timp după instalarea modului, au fost planificate mai multe sesiuni de pregătire și antrenamente, împreună cu omologii eleni, care să asigure gestionarea optimă a intervențiilor din teren.
Pentru prevenirea evenimentelor care să pună în pericol viața comunităților și familiarizarea cu specificul zonei de intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen, cei 28 de militari români, cu 3 mașini de stingere, 1 cisternă de mare capacitate, 1 autospecială cu capacitate de trecere mărită și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă au efectuat misiuni de monitorizare în regiunea Attica, în jurul Parcului Național Schinia.
„La acest moment, colegii noștri intervin la prima misiune de localizare și lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuințe din zona Penteli, aflată în Nord-Estul Atenei. Misiunile desfășurate constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Propagarea incendiului este favorizată de temperaturile care s-au menținut ridicate în ultimele zile, precum și de intensificările puternice ale vântului”, a transmis, marți, IGSU.
În perioada 1 iulie - 1 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.
MAE a emis o avertizare de călătorie pentru românii care merg în Grecia.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că, pentru următoarea perioadă din luna iulie, autorităţile locale au reiterat avertizarea referitoare la pericolul producerii unor incendii de vegetaţie, transmite Agerpres.
Apariţia focarelor de incendiu este favorizată de menţinerea condiţiilor climatice deosebite, caracterizate de temperaturi în continuă creştere şi vânt puternic (7/8 grade pe scala Beaufort - ruperea ramurilor/arborilor, valuri mari de 4 până la 7 metri înălţime), precizează MAE, într-un comunicat.
Zonele cele mai afectate vor fi:
- Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida;
- Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee şi Peninsula Peloponez.
Serviciul Naţional de Pompieri recomandă tuturor persoanelor să nu dea foc gunoiului sau vegetaţiei uscate, să nu utilizeze grătare în aer liber, să nu desfăşoare activităţi în aer liber care pot genera scântei sau foc deschis, să nu arunce ţigări aprinse în aer liber, să nu lase resturi menajere în pădure.
În cazul în care este observată producerea unui incendiu, este necesară apelarea de urgenţă a Serviciului de Pompieri la numărul naţional gratuit 199 (funcţional 24/7) şi transmiterea următoarelor informaţii: locaţia şi punctul exact în care se află persoana care face sesizarea; locaţia, punctul exact şi direcţia de propagare a incendiului; tipul de vegetaţie care arde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu