Primarul Parisului critică prezența sportivilor ruși la Jocurile Olimpice și Paralimpice, chiar și sub steag neutru

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și-a exprimat miercuri susținerea necondiționată pentru Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu o delegație de primari ucraineni, și a criticat decizia de a permite participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice și Paralimpice, chiar și sub steag neutru, scrie Reuters.

În prezent, 88 de sportivi ruși și opt belaruși concurează la Jocurile Paralimpice de la Paris, însă aceștia participă sub un steag neutru, iar performanțele lor nu sunt înregistrate în clasamentul oficial al medaliilor. În cazul în care un sportiv neutru câștigă o medalie de aur, se intonează imnul paralimpic, nu cel național.

Comitetul Internațional Paralimpic a votat în 2023 împotriva menținerii interdicției complete pentru sportivii din Rusia și Belarus, interdicție impusă după invazia Ucrainei din 2022, permițându-le astfel să concureze ca neutri. O decizie similară a fost luată și pentru Jocurile Olimpice, Comitetul Internațional Olimpic argumentând că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor. Rusia a catalogat această decizie ca fiind inacceptabilă și discriminatorie.

„Aș fi preferat ca aceștia să nu participe nici măcar sub un steag neutru, dar măcar nu sunt celebrați,” a declarat Hidalgo în fața primarilor ucraineni.

La Jocurile Paralimpice participă și aproximativ 140 de sportivi din Ucraina. După ce Ihar Boki din Belarus a câștigat proba de 50 de metri liber S13 la înot, sportivii ucraineni Illia Yaremenko și Oleksii Virchenko, care au obținut medaliile de argint și bronz, au refuzat să pozeze alături de Boki pe podium și au plecat imediat după intonarea imnului paralimpic.

„Sunteți prietenii noștri. Suntem alături de voi încă din prima zi a agresiunii rusești asupra Ucrainei,” a subliniat Hidalgo la evenimentul dedicat integrării persoanelor cu dizabilități.

Delegația ucraineană a inclus și primarul orașului Poltava, care a vorbit despre atacul devastator din ziua precedentă, în care cel puțin 50 de persoane au fost ucise și alte 271 rănite, după ce Rusia a lovit un institut militar cu două rachete balistice, în cel mai sângeros atac al anului.

„Am fost loviți, dar suntem cu atât mai hotărâți că vom câștiga războiul,” a declarat Kateryna Yamshchikova, primarul orașului.

Pe lângă eforturile de război, Ucraina va trebui să se ocupe și de cei care vor rămâne cu dizabilități în urma conflictului.

„Sarcina noastră este să câștigăm războiul, dar trebuie să creăm și condiții acceptabile pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât să se simtă ca orice alt cetățean din societatea noastră,” a afirmat primarul din Harkiv, Ihor Terekhov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel