Primarul și prefectul Capitalei își pun piedici. Noi plătim bâlbele. S-au suspendat lucrările la pasajul de la Mihai Bravu

Mihai Cristian Atănăsoaei
Mihai Cristian Atănăsoaei

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a atacat în instanţa de contencios administrativ autorizaţia de construcţie emisă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind construcţia, în regim de urgenţă, a două pasaje rutiere, paralele, cu câte două benzi de circulaţie pe sens, pe direcţia şos. Mihai Bravu - Calea Văcăreştilor. Promovarea acţiunii în instanţă face ca autorizaţia de construcţie să fie suspendată până la pronunţarea definitivă a justiţiei.

"În calitate de garant al respectării legii, sunt surprins să constat că primarul general al Capitalei a ignorat prevederile legale într-un demers atât de important pentru bucureşteni. Ţin să subliniez că sprijin şi sunt de acord cu orice demers al autorităţilor locale care aduce un plus de valoare Capitalei, însă nu pot permite încălcarea legii chiar de către autorităţile statului. Primăria trebuie să obţină, în cel mai scurt timp, aprobările necesare demarării, în concordanţă cu legea, a lucrărilor la respectivul pasaj", susţine prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, conform Agerpres. Potrivit sursei, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti Ilfov, în urma controlului tehnic de specialitate efectuat, a sesizat Instituţia Prefecturii Bucureşti asupra faptului că autorizaţia în cauză a fost emisă cu nesocotirea unora dintre prevederile legale aplicabile în materie.

Autoritatea în domeniu a semnalat încălcări ale legii pe baza cărora a fost întemeiată acţiunea prefectului: autorizaţia nu are la bază o documentaţie de urbanism - Plan Urbanistic Zonal - aprobată prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, condiţie impusă de Legea nr. 50/1991, în documentaţia anexată autorizaţiei lipseşte avizul obligatoriu al Autorităţii pentru Protecţia Mediului, autorizaţia a fost emisă ca fiind "în regim de urgenţă" pentru o situaţie care nu se încadrează în cazurile prevăzute în mod expres de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Conform legii, lucrările în regim de urgenţă sunt cele care se operează asupra clădirilor ce reprezintă pericol public, lucrări de sprijinire şi consolidare, demolări parţiale etc., ca urmare a unor calamităţi, avarii, accidente. Astfel, construcţia pasajului ca "lucrare în regim de urgenţă" nu este justificată, dar această încadrare a permis în mod eronat emiterea autorizaţiei de construcţie fără PUZ şi aviz de mediu, apreciază sursa. De asemenea, se constată că primarul general a emis autorizaţia de construcţie fără a realiza exproprierea terenurilor ce aparţin proprietăţii private a persoanelor fizice şi/sau juridice care urmează a fi afectate de execuţia acestor lucrări, încălcând Legea nr. 50/1991, Legea nr. 33/1994 şi Legea nr. 255/2010.

Atât Inspectoratul de Stat în Construcţii, cât şi Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti au solicitat PMB să remedieze deficienţele semnalate şi să revoce autorizaţia. Nu a existat niciun răspuns al autorităţii administrative la aceste demersuri, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel