Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în sem de solidaritate cu acţiunile de protest ale organizaţiilor de revoluţionari, cere Parlamentului României să reanalizeze conţinutul Legii 410/2011, act normativ prin care unii participanţi ai Revoluţiei din decembrie 1989 îşi pierd drepturile, informează TiOn.ro.
Autor: Adi Stroescu
Ciuhandu afirmă că a constatat că la 22 de ani de la Revoluţie, “oamenii fostei Securităţi” sunt omniprezenţi în politică, afaceri, justiţie, servicii secrete şi media şi de aceea, în calitate de primar al Timişoarei şi participant la mişcările din decembrie 1989, se solidarizează cu acţiunile de protest ale organizaţiilor de revoluţionari.
“La 22 de ani de la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, situaţia României este una tristă. Am asistat doar la o condamnare formală şi declarativă a regimului comunist şi constatăm că şi astăzi, după 22 ani, oamenii fostei Securităţi şi foştii lideri comunişti sunt omniprezenţi în politică, afaceri, justiţie, servicii secrete, media. De aceea, în calitate de primar al Oraşului-Martir Timişoara şi de participant activ la Revoluţia din Decembrie 1989, mă solidarizez cu acţiunile de protest ale organizaţiilor de revoluţionari din aceste zile”, precizează Ciuhandu.
El cere Guvernului şi Parlamentului să reanalizeze Legea 410/2011, astfel încât luptători cu merite deosebite să fie doar acele persoane care „au un merit incontestabil în schimbarea din decembrie 1989” şi care au luptat în oraşele martir din România, în perioada 16-22 decembrie 1989.
„Cer Guvernului şi Parlamentului României să reanalizeze conţinutul Legii 410/2011, având la bază solicitarea făcută în acest sens de asociaţiile de revoluţionari din Timişoara, în ideea în care din rândul Luptătorilor cu Merite Deosebite să facă parte doar persoanele care au un merit incontestabil în schimbarea din Decembrie 1989 şi care au luptat în Oraşele-Martir în perioada 16-22 Decembrie 1989. Astăzi, când ne pregătim să aniversăm 22 de ani de la Revoluţie, nu trebuie să uităm că, datorită sacrificiului acestor oameni, România are parte astăzi de democraţie. Parlamentarii şi guvernanţii care au gândit această lege nedreaptă îşi datorează funcţiile luptei oamenilor afectaţi direct prin legea pe care au iniţiat-o şi votat-o”, mai spune Ciuhandu.
Primarul Timişoarei susţine că reanalizarea legii 410 trebuie făcută punând accent nu pe latura financiară a acesteia, ci pe cea morală.
„Cer acest lucru din punct de vedere moral, din punctul de vedere al celui care a fost la Timişoara în 16-22 decembrie 1989. Reanalizarea Legii 410/2011 trebuie făcută cu mult discernământ, punând accent nu atât pe latura financiară, cât pe cea morală, şi aceasta deoarece aşteptările noastre din zilele lui decembrie 1989 nu s-au împlinit decât într-o mică măsură. La 22 de ani de Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, societatea românească este dezbinată, tarată de comportamente de tip totalitar, chiar dacă în fapt comunismul nu mai reprezintă un pericol”, declară Gheorghe Ciuhandu.
El încheie spunând că liderii politici nu trebuie să uite că au posibilitatea să se exprime şi datorită Timişoarei, căreia trebuie să îi arate “respectul cuvenit”.
“Cer preşedintelui ţării, Guvernului şi Parlamentului să-şi îndrepte atenţia spre doleanţele timişorenilor care prin faptele lor eroice şi jertfa de sânge au deschis drumul României către democraţie şi libertate şi să acorde Timişoarei importanţa pe care o merită. Conducătorii noştri de astăzi nu trebuie să uite că au posibilitatea să se exprime politic într-o democraţie datorită oraşului nostru şi, pentru acest lucru, indiferent de coloratura lor politică, trebuie să arate respectul cuvenit Timişoarei”, concluzionează primarul Timişoarei.
Citeşte şi:
Parlamentarii PD-L Timiş recunosc că au greşit când le-au tăiat indemnizaţiile revoluţionarilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News