De la începutul anului 2014, în România s-au înregistrat peste 70 de cutremure. Cel mai puternic seism a avut 5 grade pe scara Richter. Specialiștii nu exclud, ci chiar preconizează în viitorul apropiat un cutremur puternic. Primele efecte ale seismelor sunt deja evidente și vor avea un impact semnificativ asupra buzunarului fiecărui român.
O parte din companiile de reasigurare a renunţat să reasigure firmele din țara noastră. Cele care au rămas percep tarife din ce în ce mai mari. Acesta este și unul dintre motivele pentru care poliţele de locuinţă se vor scumpi substanţial în 2014.
Economica.net scrie că perspectiva din ce în ce mai apropiată a unui cutremur de amploare duce la preţuri mai mari pentru asigurările de locuinţă, care sunt obligatorii prin lege. Situația din piată este deja tensionată. Această stare va duce la creșteri de preț pentru polițele obligatorii de asigurare împotriva calamităților, emise de către PAID. În prezent, prețul este fixat la 20 de euro pentru locuinţele din materiale moderne de construcţie şi 10 euro pentru cele din chirpici.
Majorarea prețului a fost semnalată încă din 2013 printr-un studiu realizat de PAID, care a beneficiat de consultanța AON Benfield, cea mai mare companie de consultanţă în asigurări.
Firmele de asigurări sunt circumspecte cu privire la România când vine vorba de inundații sau cutremure. "Eu am rămas surprins de atitudinea reasigurătorilor. Cu ceva timp în urmă făceau studii pe zone mari. Acum au ajuns să facă studii chiar la nivel de stradă şi număr", spune un specialist cu experiență în lumea asigurărilor, scrie sursa citată. Adrian Marin, președintele Generali România, spune că "Preţul reasigurării este foarte, foarte mare pentru că România este foarte expusă la riscuri catastrofale. Ştiu ani în care preţul reasigurării a fost incredibil de mare".
Pentru asigurările de calamitate, reasigurarea este obligatorie. Firmele de asigurare sunt obligate să cedeze din riscurile asumate către companii de reasigurare. Astfel, cu cât este mai scumpă reasigurarea, cu atât este mai scumpă şi asigurarea. Cu toate acestea, în țara noastră apare un paradox. Prețurile scad. Preţurile medii ale asigurărilor de locuinţă din România au scăzut cu aproximativ 35% în ultimii patru ani. Din 2009 până în prezent prețul unei asigurări facultative de locuință a scăzut cu o sută de lei. Pentru acest an, un lucru este cert: poliţele de asigurare a locuinţei, cel puţin cele care includ toate cele trei riscuri catastrofale adică inundaţii, cutremur şi alunecări de teren, nu vor mai putea costa mai puțin de 20 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu