Informațiile preliminare sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele Ucrainei către o rachetă rusească. Subiectul a fost comentat, miercuri, de analistul Bogdan Chirieac.
Agenția de presă americană Associated Press (AP) scrie, citând oficiali americani, că informațiile preliminare sugerează că racheta care a lovit Polonia și a ucis doi oameni a fost trasă de forțele Ucrainei către o rachetă rusească.
„Marți, a avut loc un atac al Rusiei masiv cu rachete, care a distrus infrastructura Ucrainei. Probabil, o baterie de rachetă S-300 ucraineană a încercat să intercepteze una sau mai multe din rachetele rusești. Au ratat ținta. De altfel, sistemele S-300 nu sunt foarte performante. Din nefericire, una dintre rachete a căzut pe teritoriul Poloniei, la graniță, și au murit doi oameni. Lucrurile au stat probabil în felul acesta, de aici toate reacțiile, reacția foarte ponderată a Pentagonului și a Departamentului de Stat, inclusiv a Guvernului din Polonia. Sigur că vina este a Rusiei, care a atacat Ucraina și a pornit acest război”, a spus Bogdan Chirieac, miercuri dimineață, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Președintele Erdogan a spus că nu e vorba despre o reacție NATO care ar trebui să aibă loc în cazul acesta și lucrurile trebuie rezolvate altfel, și anume: prin întărirea apărării antiaeriene și a Flancului Estic. Dar și a Ucrainei, în măsura posibilităților”, a mai spus Bogdan Chirieac.
„Orice consultare NATO este binevenită. Dar activarea Art. 4, nicidecum a Art. 5, nu cred că mai este actuală, în acest moment. Repet: racheta se pare că e trasă de forțele ucrainene, este un incident nefericit”, a subliniat Bogdan Chirieac.
Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Poloniei marţi, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.
„Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei", a adăugat acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat.
Avioanele NATO efectuează o supraveghere permanentă în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă la 24 februarie.
Avionul Alianţei Nord-Atlantice, care survola marţi Polonia, monitoriza prin urmare ceea ce se întâmplă în Ucraina vecină.
NATO a convenit miercuri să sprijine ancheta iniţiată de Polonia cu privire la racheta de fabricaţie presupus rusească, care a lovit teritoriul său.
Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden a afirmat miercuri că este „puţin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia.
„Există o mulţime de informaţii care contrazic asta. Nu vreau să mă pronunţ până când nu vom investiga pe deplin, dar este puţin probabil, din cauza traiectoriei, să fi fost lansată din Rusia”, a declarat Biden din Bali, unde participă la summitul G20.
La rândul său, Rusia a transmis, marţi, că nu a efectuat atacuri împotriva unor ţinte din apropierea localităţii poloneze Przewodow, unde a căzut racheta, calificând drept o „provocare deliberată” afirmaţiile media şi oficialilor polonezi cu privire la presupusa cădere a unor fragmente de rachetă ruseşti la graniţa dintre Ucraina şi Polonia. „Nu au fost efectuate atacuri împotriva unor obiective din apropierea frontierei de stat între Ucraina şi Polonia cu mijloace de distrugere ruseşti”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-o scurtă declaraţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu