Loch Ness din Scoția este renumit pentru fiara enormă despre care se zvonește că s-ar afla în apele sale. Acum, o nouă cercetare de la Universitatea din Aberdeen a decis să afle ce este cu adevărat acolo jos prin introducerea în premieră a unei camere holografice, iar rezultatele au fost remarcabile.
Expediția palpitantă a fost posibilă datorită weeHoloCam, un dispozitiv care poate prelua mii de imagini holografice digitale pentru a lumina organismele microscopice. Odată ce dispozitivul și-a încheiat misiunea, se folosește cea mai recentă inteligență artificială pentru a se afla ce a surprins camera, potrivit IFL Science.
Dacă aceasta este prima dată când auziți despre camere holografice, există diferențe semnificative între aceste dispozitive și camerele tradiționale, care se utilizează atunci când încercați să identificați organisme mici în mișcare.
„O cameră tradițională are o focalizare foarte scurtă și trebuie să faci mai multe fotografii în momente diferite pentru a surprinde o scenă”, a spus profesorul emerit Jon Watson, parte a echipei de ingineri Aberdeen, într-un comunicat.
„Cu o hologramă, un volum întreg este înregistrat într-o singură fotografie. Este ca și cum ai ridica o parte din ocean și a o duce la laboratorul tău.”, a adăugat el.
Când echipa a analizat imaginile surprinse, a descoperit că „micro-monștri” care pândeau în apele misteriosului lac. Identitatea lor? Particule de plancton mărite care – deși este posibil să nu provoace aceleași temeri precum vestitul Nessie – sunt o nouă perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat în acest lac istoric de apă dulce.
„Aceasta a fost o oportunitate unică pentru noi de a implementa weeHoloCam în apă dulce, deoarece anterior a fost folosit doar în ocean”, a adăugat Dr. Thangavel Thevar de la Școala de Inginerie a Universității din Aberdeen.
„Am fost curioși de calitatea apei, mai ales la adâncimi mai mici, deoarece știm că prea multă turbă ar putea obstrucționa calea de înregistrare a instrumentului. Dar am coborât camera la aproximativ 200 de metri și am putut vedea o mulțime de particule interesante care, lucrând cu biologi, ar trebui să ne poată oferi mai multe informații despre biodiversitatea Loch Ness.”, a mai zis Thevar.
Echipa este deosebit de mândră că această nouă abordare a studiului organismelor acvatice înseamnă că niciunul dintre ele nu a trebuit să fie ridicat din lac pentru a fi studiat în laborator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu