Primele mărțișoare ar fi fost pietre. Cum a evoluat tradiția de 1 martie de-a lungul timpului

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Cum arătau mărțișoarele în timpuri străvechi, dar și în Evul Mediu.

Publicitate

Mărțișorul este o tradiție cu rădăcini adânci în spațiul Balcanilor. 1 martie este data în care bărbații oferă mărțișoare femeilor dragi și din familie, fiind și un simbol al renașterii primăverii.

Tradiția este de obicei însoțită de bucurie în România, fiind o sărbătoare unică, doar la nivel regional. Dar, cu toate astea, originea tradiției este mai veche decât am fi crezut. 

Datând de multe secole, se credea că Mărțișorul ar avea origini în cultura romană sau chiar dacică.

În trecut, în mediul rural, oamenii marcau Mărțișorul prin agățarea unui șnur roșu cu alb la poartă, fereastră, coarnele animalelor sau în șopron. Acest gest avea scopul de a proteja împotriva spiritelor malefice și de a atrage puterea regeneratoare a naturii.

În timpul Evului Mediu, Mărțișorul era adesea asociat cu ritualuri și credințe magice. Oamenii credeau că șnurul roșu și alb oferă protecție împotriva forțelor malefice, fiind considerat un talisman puternic. În plus față de agățarea șnurului la uși și ferestre, oamenii îl purtau și ca amuletă personală pentru a-și aduce noroc și a se feri de ghinion.

În Moldova și Bucovina, Mărțișorul era completat cu o mică monedă de aur sau argint. După ce femeile purtau moneda timp de doisprezece zile, o foloseau pentru a cumpăra brânză proaspătă, exprimând speranța că pielea lor va fi sănătoasă și frumoasă pe tot parcursul anului.

În ceea ce privește influența religioasă, Mărțișorul putea avea semnificații legate de credința creștină. Tradiționalul șnur roșu și alb ar putea simboliza sângele lui Hristos și puritatea sufletului.

Legenda Mărțișorului se leagă și de tradițiile romane, unde 1 martie marchează sărbătoarea Anului Nou, dedicată zeului Marte, protectorul războiului și al agriculturii. În Dacia, Mărțișorul era asociat cu festivități ample de primăvară, marcând renașterea naturii.

În vremurile străvechi, Mărțișoarele erau confecționate din pietre mici de râu, colorate în alb și roșu, înșirate pe un fir și purtate în jurul gâtului. Ele simbolizau norocul și aduceau vremea bună de la 1 martie până când primii copaci înfloreau. Odată cu înflorirea acestora, Mărțișoarele erau agățate pe ramurile copacilor, aducând cu ele speranța unor noi începuturi.

Astăzi, în ziua de 1 martie, românii continuă această tradiție oferind Mărțișoare constând în șnururi colorate în roșu și alb, din mătase, legate într-un nod decorativ, uneori însoțite de mici obiecte simbolice. Aceste cadouri sunt oferite cu dragoste și sunt menite să exprime prietenie, respect sau admirație față de persoanele dragi. Mărțișorul devine astfel un simbol al tradiției, al speranței și al legăturii dintre generații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel