Capsula de reintrare conținând prețioasa încărcătură a misiunii a aterizat cu parașuta în Mongolia Interioară. China a devenit prima țară care colectează mostre din partea nevăzută a lunii și le aduce înapoi pe Pământ, într-o realizare de referință pentru programul spațial al Beijingului.
O capsulă de reintrare conținând încărcătura a aterizat cu parașuta într-o zonă din regiunea rurală Siziwang Banner din Mongolia Interioară, marți, după ce a fost eliberată în orbita Pământului de sonda fără echipaj Chang'e-6. Întoarcerea materialului lunar marchează finalizarea unei misiuni de mare succes pentru Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA), într-o perioadă de interes crescând în care agențiile spațiale și companiile private vor construi instrumente și baze pe lună și vor exploata resursele acesteia, scrie The Guardian.
Misiunea Chang'e-6, numită după zeița lunii din mitologia chineză, a fost lansată din provincia Hainan din sudul Chinei pe 3 mai și a aterizat pe 2 iunie pe partea lunii care nu este niciodată văzută de pe Pământ. Luna arată mereu aceeași față Pământului deoarece este blocată în rotație sincronă și completează o rotație în același timp în care orbitează planeta.
Landerul misiunii a petrecut două zile colectând roci și sol din unul dintre cele mai vechi și mai mari cratere de pe lună, bazinul South Pole-Aitken (SPA) de 1.600 de mile lățime, folosind un braț robotic și un burghiu. Modulul său de ascensiune s-a ridicat apoi de pe suprafața lunii și s-a întâlnit cu orbiterul înainte de a începe călătoria de întoarcere.
„Aceasta este o mare realizare a Chinei. Recuperarea oricăror mostre de pe lună este dificilă, dar a face acest lucru din partea nevăzută, unde comunicațiile sunt deosebit de dificile, este un pas pe care nicio altă agenție nu l-a făcut. O adevărată ispravă tehnologică.”, a declarat Martin Barstow, profesor de astrofizică și științe spațiale la Universitatea din Leicester.
SUA, China și fosta Uniune Sovietică au colectat mostre de pe partea vizibilă a lunii, dar China este prima care aduce material acasă din partea nevăzută. Intenția a fost de a colecta până la 2 kg de rocă și sol lunar. China a colaborat anterior cu oamenii de știință internaționali pentru a studia mostrele aduse de pe partea vizibilă a lunii, dar nu este clar dacă accesul similar va fi acordat pentru noul material de pe partea nevăzută.
Cele mai recente mostre ar putea oferi noi perspective asupra misterelor vechi din istoria timpurie a lunii și a Pământului. Ian Crawford, profesor de științe planetare la Birkbeck, Universitatea din Londra, a spus că datarea bazinului SPA este un „obiectiv cheie” al științei lunare, deoarece ar stabili perioada de timp pentru craterizarea lunii.
Înțelegerea ratei la care asteroizii mari au lovit luna în istoria sa timpurie ar arunca lumină asupra istoriei impacturilor asupra Pământului, deoarece planeta noastră ar fi fost lovită de aceleași tipuri de asteroizi în același timp. „Stabilirea acestui lucru este importantă pentru înțelegerea regimului de impact sub care a apărut prima dată viața pe Pământ,” a mai spus el.
Coliziunea care a creat bazinul SPA ar fi scos suficient de multe roci pentru a expune zone ale mantalei lunare, despre care cercetătorii cred că este crucială pentru înțelegerea istoriei și, posibil, a originilor lunii. „Este posibil ca bazinul SPA să fi excavat suficient de adânc pentru a expune mantaua lunară, și este posibil ca fragmentele să fie găsite în mostrele Chang'e-6. Este o șansă mică, dar merită investigată.”, a spus Crawford.
Partea nevăzută a lunii are mai puține câmpii de lavă antice și maria, o crustă mai groasă și, deoarece nu este protejată de Pământ, are mai multe cratere de la impacturi violente.
„Recuperarea mostrelor de pe partea nevăzută este extrem de interesantă din punct de vedere științific, deoarece avem informații foarte limitate despre geologia de acolo. A fost procesată foarte diferit față de partea lunii orientată către noi, care a fost extensiv resurfată de activitatea vulcanică în trecut, creând maria din care au fost obținute cele mai multe mostre.”, a completat Barstow.
China are mai multe misiuni lunare planificate în acest deceniu. Acestea sunt destinate să pregătească drumul pentru o bază internațională de cercetare lunară, pe care o va co-conduce cu Roscosmos, agenția spațială rusă, și pentru aterizarea eventuală a unui astronaut chinez pe lună.
„Intrăm într-o nouă eră a descoperirilor, iar obținerea mostrelor de pe partea nevăzută este o realizare de referință care ne va ajuta să înțelegem istoria geologică din acea regiune și de ce diferă atât de mult de partea mai familiară vizibilă. Laboratoare specializate din întreaga lume au petrecut cinci decenii perfecționând tehnicile analitice pentru a descoperi secretele lunii din mostrele aduse de pe partea vizibilă de misiunile Apollo și Luna. Și acum suntem pe punctul de a aplica toate aceste cunoștințe pentru a învăța despre partea enigmatică nevăzută a celui mai apropiat vecin din spațiu.”, a declarat Dr. Simeon Barber, cercetător principal la Open University.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News