Au fost anulate alegerile prezidențiale din România, din decizia CCR.
Au apărut primele reacții, după ce Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale din România.
Citește mai multe despre decizia CCR aici: Alegerile prezidențiale vor fi reluate în integralitate. CCR a anulat întreg procesul electoral. Bogdan Chirieac, prima reacție
- Alina Gorghiu, ministrul Justiției, afirmă că în calitatea pe care o are nu poate ”comenta deciziile CCR sau ale instanțelor de judecată”, dar în același timp susține că este nevoie de ”discuții raționale”, precum și de ”izolarea retoricii agresive”.
”Acum este nevoie mai mult decât oricând de discuții raționale, de izolarea retoricii agresive și de dialog calm.
Da, situația politică nu este ușoară, este multă emoție. Dar eu sunt convinsă că noi, românii, vom da dovadă de unitate, pentru țara noastră.
Este esențial ca alegerile prezidențiale să fie libere și corecte. Iar oamenii să voteze în cunoștință de cauză. E important să avem garanția că integritatea procesului electoral este totală.
Nu are voie nimeni să pună în pericol fundamentele democratice ale statului român, respectarea Constituției României, apartenența sa la Uniunea Europeană și la NATO”, a scris Alina Gorghiu pe contul său de Facebook.
De asemenea, ministrul Justiției subliniază că ”era datoria CCR să analizeze toate aceste lucruri. Potrivit art. 146, lit f) din Constituție, Curtea este cea care “veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României”.
Ca ministră a justiției, nu pot comenta deciziile CCR sau ale instanțelor de judecată, dar eu cred în justiția din România și am încredere că orice demers este fundamentat. Și va fi foarte important ca românii să afle tot adevărul despre ceea ce s-a întâmplat.
În perioada imediat următoare, stabilitatea țării, a guvernării și a economiei sunt cele mai importante. Toate forțele politice responsabile, cu o vocație europeană, trebuie să contribuie la asta. PNL o va face”, a concluzionat Alina Gorghiu.
- Dominic Fritz, vicepreședintele USR, a afirmat că Elena Lasconi va candida din nou, după ce Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale. În acest sens, în cadrul unei conferințe de presă, Fritz le-a cerut partidelor pro-europene să o susțină pe ”finalista” alegerilor, Elena Lasconi.
”Cerem partidelor pro-europene să susțină candidatul care a obținunt cele mai multe voturi la alegerile din 24 noiembrie. Elena Lasconi este cel mai votat candidat din cursa electorală.
Va candida din nou. Cerem tuturor partidelor pro-europene să se adune in spatele ei”, a declarat Dominic Fritz într-o conferință de presă.
- REPER cere, de asemenea, anularea alegerilor parlamentare, motivând că are ”date evidente” care indică ”ingerința Rusiei”, dar și că în aceste alegeri populația a fost manipulată și dezinformată.
”Partidul REPER a solicitat în Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare. Avem date evidente care indică ingerința Rusiei și în aceste alegeri și manipularea și dezinformarea populației privind un anumit partid. Considerăm că același principiu care a determinat anularea alegerilor prezidențiale prin decizie CCR trebuie aplicat și alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar. Asta înseamnă garantarea dreptului la un vot corect, democratic, transparent.
REPER susține totodată necesitatea unei reluări rapide și transparente a procesului electoral în urma deciziei Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale. Considerăm că același principiu trebuie aplicat și alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar, pentru a garanta respectarea voinței cetățenilor", a informat REPER, într-o postare făcută pe Facebook.
Este esențial ca voința cetățenilor să fie exprimată într-un cadru ”corect și democratic, iar încrederea în sistemul electoral să fie pe deplin restaurată”, menționează sursa citată.
”Facem apel la toți actorii implicați să pună interesul cetățenilor în primul plan și să se asigure că noul tur de scrutin va fi organizat cu responsabilitate și corectitudine. REPER va continua să promoveze o Românie europeană, construită pe valori democratice solide și pe respectul față de statul de drept”, adaugă formațiunea.
- Vlad Gheorghe, liderul Partidului Dreptate și Respect în Europa Unită pentru Toți (DREPT), cere anularea alegerilor parlamentare, motivând că acestea au fost organizate tot sub ”războiul hibrid”, pentru care CCR a anulat alegerile prezidențiale.
”Tocmai am cerut anularea alegerilor parlamentare. Parlamentarele au fost tot sub războiul hibrid pentru care CCR a anulat prezidențialele.
Deci este normal ca toate alegerile afectate de imixtiunile externe descrise de instituțiile de siguranță națională românești și de partenerii străini să fie reluate. Nu?”, a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, liderul DREPT a afirmat că ”sunt multe argumente juridice pentru care alegerile trebuie reluate, de la avantajarea clară a unor partide dubioase și care nu au respectat nicio regulă electorală până la starea de panică generată și alimentată pe rețelele de socializare.
Oricum, argumentul suprem stă în mențiunea clară din documentele desecretizate că și parlamentarele au fost influențate de actori statali străini.
Reluarea alegerilor parlamentare trebuie susținută de toate forțele democratice, altfel am zice că Ciolacu + PSD au cumpărat deja la bucată putinisti ajunși în Parlament pe mâna Kremlinului și se grăbesc să îi valideze.
Și nu putem zice asta, nu?
Hai cu anularea alegerilor, hai să îi stricăm planul lui Marcelino, hai să scoatem mincinoșii, infractorii și vânduții din Parlament ! Din noul Parlament”, a mai scris Vlad Gheorghe în postarea sa, unde a atașat o fotografie cu solicitarea depusă de Partidul DREPT la Înalta Curte de Casație și Justiție.
- Kelemen Hunor (UDMR) a afirmat că decizia CCR este una ”fără precedent”, dar că pentru a restabili încrederea cetățenilor, în contextul reluării alegerilor prezidențiale, instituțiile statului trebuie să vinp cu mai multe informații referitoare la cazul Călin Georgescu, candidatul independent care se calificase în turul al doilea de pe prima poziție.
”Am luat act de decizia Curții Constituționale, o decizie fără precedent, și nu vreau să comentez mai mult legat de această decizie, dar aș vrea să fac câteva considerente. În primul rând, dacă vrem să recâștigăm încrederea oamenilor în instituțiile statului, atunci avem nevoie de transparență totală legată de acest dosar Georgescu și de ce au ajuns la această hotărâre.
Deci, Președinția, Procuratura, Serviciile de informații trebuie să vină cu mai multe informații, de această dată, și așa putem restabili încrederea în instituțiile statului, fiindcă aici e clar că au fost foarte multe probleme și pentru aceste probleme cineva trebuie să răspundă. Cum nu s-a știut? Dacă s-a știut, cum am ajuns aici? De ce nu și-au făcut treaba instituțiile statului? Fiindcă aici vorbim de foarte multe încălcări ale legii pe parcursul anilor și nu numai pe parcursul celor patru săptămâni din campanie electorală.
Deci, dacă cineva dorește, și eu cred că asta e prima chestiune importantă, recâștigarea încrederii în instituțiile statului, atunci ar trebui să vină cu aceste informații - și aici nu mai pot să arunc totul sub preș și să te faci că nu s-a întâmplat nimic”, a explicat liderul UDMR, pentru Agerpres.
Totodată, Kelemen Hunor a subliniat că urmează alcătuirea Parlamentului, cât mai repede, pe 20 decembrie, când noul Parlament trebuie convocat.
”Pe 20 decembrie, când e momentul, noul Parlament trebuie convocat, pentru că trebuie să formeze cât mai repede toate structurile parlamentare și trebuie discuții foarte rapide pentru a avea un guvern legitim votat în Parlament.
Guvernul actual este guvern interimar în momentul în care BEC validează mandatele parlamentarilor și de aceea eu cred că foarte repede trebuie să se înceapă discuțiile pentru un nou guvern”, a arătat liderul UDMR, candidat la alegerile prezidențiale.
- Remus Pricopie, Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a salutat decizia luată vineri de Curtea Constituțională a României, de anulare a întregului proces electoral privind alegerea Președintelui României.
”Salut decizia istorică luată vineri, 6 decembrie 2024, de Curtea Constituțională a României, prin care s-au anulat alegerile prezidențiale. Această hotărâre, adoptată cu responsabilitate într-un context critic pentru România, reflectă angajamentul instituțiilor democratice față de valorile statului de drept. O parte semnificativă a populației a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral”, afirmă rectorul, potrivit unui comunicat remis presei, citat de Agerpres.
Rectorul SNSPA a acuzat faptul că forțe ”externe ostile” României desfășoară un război hibrid, ”intervenind în procesul electoral”, iar instituțiile statului au datoria de a reacționa pe măsura gravității acestor fapte, care ”pun în discuție stabilitatea și suveranitatea țării”.
”În astfel de situații excepționale, sunt necesare măsuri excepționale, iar această decizie reprezintă un exemplu de curaj și integritate instituțională. Membrii Curții Constituționale au înțeles importanța protejării legitimității procesului electoral, esențială în consolidarea democrației și și-au asumat rolul prevăzut expres de Constituție, acela de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României. Decizia luată subliniază, încă o dată, forța Constituției României de a oferi răspunsuri în fața provocărilor complexe ale prezentului”, se mai arată în comunicat.
Reamintim că pe lângă SNSPA, publicația Calea Europeană, dar și Cristian Terheș, candidat la prezidențiale au depus sesizare pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
- Nicolae Ciucă, fostul lider al PNL, candidat la alegerile prezidențiale, a avut o primă reacție, în contextul în care CCR a decis reluarea alegerilor prezidențiale.
”Decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale este fără precedent în istoria democratică a României. Într-un moment atât de important, este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul Țării și apărarea valorilor democratice.
Ca fost candidat și lider al Partidului Național Liberal, înțeleg pe deplin importanța legitimității procesului electoral. De aceea, susțin toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni și pentru garantarea unui scrutin corect, care să reflecte voința reală a cetățenilor.
Situația actuală reprezintă un test dificil pentru instituțiile noastre democratice. Doar prin dialog deschis, transparență și respectarea statului de drept putem depăși acest moment și întări încrederea cetățenilor în viitorul României.
România are nevoie de stabilitate, viziune și colaborare între toate forțele politice responsabile. În aceste momente de incertitudine, vă îndemn să rămânem uniți și să acționăm cu maturitate și respect reciproc. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generațiile care vin.Cu încredere în puterea noastră de a trece peste orice obstacol”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.
- Federația Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) a anunțat că a luat act de decizia Curții Constituționale privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
”Această decizie resetează jocul politic, îndepărtând amenințarea la adresa dialogului social, respectiv a drepturilor și libertăților fundamentale existentă anterior acestei decizii.
Federația Solidaritatea Sanitară din România precizează că, în noul context politic, nu se exprimă pentru susținerea unuia sau altuia dintre candidații aflați în cursa prezidențială, membrii de sindicat având libertatea să aleagă așa cum le dictează propria conștiință.
Susținerea inițială pentru susținerea candidatului Elena Lasconi a fost exprimată în contextul în care contracandidatul domniei sale reprezenta un risc la adresa dialogului social și a drepturilor și libertăților fundamentale ale angajaților.
Dorința de-a apăra interesele membrilor de sindicat în fața acestei amenințări a fost singura rațiune a pronunțării publice anterioare a FSSR. În noul context politic, această susținere nu mai este valabilă, domnia sa aflându-se acum în raport cu FSSR în aceeași situație cu restul candidaților.
În acest moment, membrii de sindicat și angajații din sănătate au posibilitatea să aleagă dintr-o serie întreagă de candidați, mulți dintre ei constituind, în estimarea noastră, o opțiune viabilă pentru interesul salvării dialogului social, respectiv al apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale angajaților.
Precizăm că Federația Solidaritatea Sanitară din România nu are acorduri sau înțelegeri politice cu nici unul dintre candidați, singurele noastre obligații contractuale fiind către membrii de sindicat”, se arată într-un comunicat al FSSR, citatde Agerpres.
- Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a făcut, de asemenea, precizări cu privire la decizia CCR pe Facebook:
„Decizia Curții Constituționale a României este o reacție firească a unui stat care dovedește că are instituții care încă funcționează, chiar dacă imperfect și cu întârziere. Este singura decizie posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente, purtată pe terenul sacru al procesului electoral liber.
În mod normal, nici nu ar fi trebuit să fim aici, dacă s-ar fi constatat evidența încă dinainte de primul tur: un candidat pro-rus, care glorifică criminali și aruncă la coșul de gunoi eforturile României de integrare în structurile euroatlantice, nu poate fi președintele României.
Un apel către români: aceasta nu este o decizie împotriva nimănui, ci una pentru apărarea statului și a românilor. Indiferent pe cine ați votat, veți putea să vă exprimați din nou opțiunile.
Este un moment în care partidele democratice trebuie să fie responsabile. Să apere, la rândul lor, instituțiile democratice, dar mai ales să arate că semnalele din ultimele zile nu au fost un joc politic, ci asumarea fără compromisuri a direcției României.
Decizii asumate trebuie să ia toate instituțiile statului român. Cei care au pus ținta Moscovei pe fruntea României democratice trebuie să răspundă exemplar pentru asta. Măsurile trebuie să fie dintre cele mai drastice, ca nimeni să nu mai încerce vreodată distrugerea din interior a României libere. Deci ASUMARE, până la capăt. Altfel, nu vom avea ÎNCREDERE, iar fără încredere o democrație nu poate construi nimic.
PS După decizia CCR, bursa de la București este iar pe verde. Și repede. Semnal că România a făcut ceea ce trebuie”, a scris ministrul.
- Elena Lasconi, candidata partidului USR la prezidențiale, calificată în turul doi, a publicat un video pe Facebook în care transmite:
”Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și vor găsi pe cei vinovați de distrugerea democrației noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul, ar fi trebuit să respectăm dorința poporului român. Fie că ne place sau nu din punct de vedere legal și legitim nouă milioane de cetățeni români atât din țară, cât și din diaspora și-au exprimat prin vot preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor.
Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație. Știu că aș fi câștigat și voi câștiga pentru că poporul român știe că voi lupta pentru el, că îl voi uni pentru o România mai bună. Voi apăra democrația noastră, nu voi abandona. Condamn cu tărie ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației, votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin. Cu toții am văzut deja cum Putin râde de felul în care puterea politică de la București a gestionat aceste alegeri.
Nu voi permite să devenim bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge! Felul în care propaganda rusească s-a răspândit necontrolat în țara noastră este o problemă foarte gravă care trebuie să aibă consecințe, însă trebuie să ne ocupăm de aceasta după ce organizăm alegeri libere de la un capăt la altul și arătăm întregii lumi cât de puternici suntem. Voi câștiga președinția României pentru că românii știu acum că voi lupta pentru ei și pentru democrația noastră. Și voi lupta să mă asigur că adevărul și libertatea vor triumfa. Dumnezeu să-i ajute pe români! Dumnezeu să ne ajute!”.
- Candidata independentă Ana Birchall a transmis pe Facebook: „Cu adevărat trăim zile interesante, istorice: Curtea Constituțională tocmai a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Conform Curții, tot procesul electoral se va relua în integralitate. De ce vine această decizie atât de târziu? Ce s-a întâmplat de ieri până azi? Care este motivarea CCR? Motivarea CCR este esențială pentru a lămuri aceste aspecte critice. Așa cum am tot spus, primul tur nu trebuia validat pentru că era evident că primul tur a fost viciat inclusiv prin manipulările sondajelor de opinie sau a părții cumpărate din mass media care nu au organizat dezbateri corecte cu TOȚI candidații, care au boicotat candidatura mea de exemplu refuzând dreptul românilor de a ști care sunt candidații, care le este adevăratul CV, fapte etc etc. Cred că în acest moment este important, este critic, să ne păstrăm calmul și să analizăm corect. Orice incitare la violență trebuie condamnată ferm! Părerea voastră?”.
- Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, a scris:
„Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate.
În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.
Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României. PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste.
Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni”.
- George Simion, președintele partidului AUR, dar și candidat la alegerile prezidențiale, a transmis pe Facebook: ”RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci