Primele tomate crescute în sol românesc vor ajunge pe tarabele din pieţe în zilele următoare. Roşiile sunt produse în solarii încălzite, motiv pentru care preţul va fi mai piperat anul acesta. De vină este, evident, şi creşterea preţului la energie şi gaz. În hipermarketuri au ajuns deja şi se vând cu aproximativ 5 euro per kilogram.
Roșiile românești se vor vinde mai scump în 2022. Pe lângă toate scumpirile, au crescut și prețurile la semințe, așa că fermierii vor vinde mai scump roșiile de anul acesta, ca să-și acopere cheltuielile și să aibă profit. "Energia iar s-a scumpit, absolut tot ce înseamnă inputuri, caserole, lăzi s-au scumpit", se plângeau fermierii pe un post naţional. Deja, în unele supermarketuri, au ajuns în rafturi, însă cu un preț mult mai mare față de anul trecut. Astfel, o caserolă cu roşii româneşti de 250g costă aproximativ 6,5 lei în loc de 5,5 lei, iar caserola de 500g costă 12,5 lei în loc de 11 lei, la care se adaugă TVA-ul și adaosul comercial al fiecărui magazin în parte. De asemenea, roșiile prunișoare vor pleca din seră cu prețul de 6 lei pentru 500 de grame și 11 lei pentru un kilogram.
Deși clienții spun că preferă tomatele cultivate la noi în țară, statisticile spun altceva: la patru kg de roșii din producția internă consumăm 1 kg de roșii din import, care sunt mai ieftine si pe care le găsim toata iarna pe tarabe. Inima de bou este roşia românească cea mai răspândită în pieţele din România dar şi cea mai consumată în sezonul lor. Este un soi rustic, cu rezistenţă crescută la bolile specifice. Inima de bou este uşor de recunoscut, fiind acea roşie mare, care după culegere rezistă doar câteva zile, dar e dulce şi zemoasă şi merge de minune cu telemeaua.
Roșiile de import se vând mai bine iarna, recunosc comercianţii, în comparație cu primele roșii românești din primăvară care au prețuri de 3-4 ori mai mari decât tomatele grecești. România a importat anul trecut cea mai mare cantitate de roșii din afara Uniunii Europene din ultimii 10 ani. Peste 63.000 de tone de tomate au ajuns în țara noastră, fapt care descurajează micii producători să mai cultive legume în spații protejate.
În luna Februarie, autoritățile au aprobat din nou programul “Tomata”, pentru care s-au alocat 225 milioane lei. Toți fermierii înscriși in acest program și care au cel puțin o mie de metri pătrați de pământ vor primi o susținere financiară de 4000 de euro. Cei care primesc bani sunt nevoiți să obțină o cantitate de peste 5.600 de kilograme de legume până în iunie. Un obiectiv care, pentru cei mai mulți, este imposibil de realizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu