Orice partid care va veni la guvernare va fi nevoit să ia aceste măsuri.
”Orice partid va veni la guvernare va trebui să ia măsuri. Va fi sub presiunea UE. Trebuie să reducem deficitul. După părerea mea, această politică de austeritate până la urmă, de ridicare a taxelor și impozitelor nu va fi practicată imediat după alegeri, ci probabil de la jumătatea anului viitor. Vom asista întâi la o creștere a taxelor locale - pe locuință, pe parcare, pe tot ceea ce înseamnă plan local și va începe o reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. Se vor mai reduce agenții, comitete, d-astea din jurul Guvernului, pentru a arăta UE că s-a început acest proces. Dar nu vom scăpa de o reformă fiscală. Va fi făcută gradual, nu cred că se va începe cu ridicarea TVA, ar fi dezastruos, o scădere a puterii de cumpărare într-o măsură în care probabil că și românii, care sunt calmi, ar ieși în stradă în număr mare. Încet, încet, se vor aplica anumite măsuri pe care noi, cetățenii, le vom resimți. Tot ceea ce înseamnă o reducere a puterii de cumpărare se traduce în faptul că cei care produc au costuri mari, impozite mari, la care se adaugă costuri foarte mari ale energiei, inflația care nu e încă stăpânită, dobânzile la creditele pe care le iau pentru dezvoltarea producției și toate merg în prețurile de la raft. Vom suferi în iarna aceasta la prețurile la energie” a spus profesorul Mircea Coșea, în emisiunea #Rezist, salutând că ministrul Energiei se luptă cu Bruxelles-ul ca să mențină plafonarea, dar nu crede că va reuși.
În urmă cu două zile, premierul Marcel Ciolacu susținea că nu se va produce acest scenariu: ”Eu vă dau o veste tristă astăzi, nu va fi nicio creştere de cotă de TVA. Tocmai s-au terminat discuţiile dintre ministrul de Finanţe şi Comisia Europeană. A avut întâlniri şi astăzi, într-o oră se urcă în avion şi vine acasă şi sunt convins că mă va informa şi pe mine şi pe domnul preşedinte Nicolae Ciucă, cum este normal”.
Ulterior, profesorul a vorbit despre marile investiții în România.
”Actuala guvernare se laudă foarte mult că face autostrăzi, spitale, școli. Unde face spitale și școli, nu știu, nu se vede. Cu autostrăzile se mai avansează, dar ritmul de recuperare a investițiilor în autostrăzi e foarte lent, merge până la 10 ani. Trebuie ceva rapid, asta înseamnă tehnica modernă, IT-ul, cum se numește acum. Vedeți, se laudă Guvernul că are cea mai mare investiție străină în România cu niște anvelope care nu poluează și niște cărămizi, cea mai mare fabrică de cărămizi din Europa. Asta nu înseamnă tehnică modernă. Uitați-vă peste graniță, în Ungaria, unde se face cea mai mare fabrică de baterii pentru automobile din Europa. La Budapesta, este cel mai mare centru de cercetare - dezvoltare în microtehnică, făcut de Huawei” a atras atenția profesorul Mircea Coșea în emisiunea #Rezist, realizată de Oana Stănciulescu la DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu