Umiditatea ridicată combinată cu temperaturile mari poate reprezenta un pericol semnificativ pentru sănătate, astfel măsurile de protecție adecvate devin din ce în ce mai importante.
Pe măsură ce temperaturile cresc, este esențial să luăm în considerare impactul umidității asupra sănătății. Nivelurile ridicate de umiditate combinate cu temperaturile ridicate pot crea un amestec periculos, potrivit lui Kevin Lanza, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică UTHealth Houston. Umiditatea este o amenințare mai mică la temperaturi mai scăzute, dar atunci când este combinată cu temperaturi mai ridicate, poate reprezenta riscuri semnificative pentru sănătate.
Nivelurile ridicate de umiditate pot fi nesigure din cauza unor factori precum nivelul de hidratare, timpul de expunere și efortul depus. Interiorul în condiții de umiditate ridicată, fără circulație a aerului, poate prezenta, de asemenea, riscuri.
Acestea pot încetini evaporarea transpirației, făcând mai dificilă răcirea organismului. Transpirația ineficientă în condiții de umiditate ridicată poate face ca oamenii să se simtă mai fierbinți decât temperatura reală, crescând indicele de căldură. Nivelurile scăzute de umiditate pot provoca uscăciunea pielii și disconfort respirator, potrivit VeryWellHealth.
Pentru a măsura nivelul de umiditate, folosește un higrometru, aplicațiile meteo sau site-urile de prognoză. Nivelurile de umiditate fluctuează pe parcursul zilei și depind de alte condiții, cum ar fi ploaia și presiunea atmosferică.
Impactul umezelii asupra corpului uman și a sănătății depinde de interacțiunea acesteia cu temperatura. Umiditatea ridicată încetinește sistemul de termoreglare a organismului, care răcește temperatura internă prin transpirație.
Acest lucru poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea, iritarea pielii, crampele musculare, înrăutățirea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi astmul și alergiile, precum și epuizarea și accidentul vascular cerebral din cauza căldurii. Umiditatea ridicată poate provoca transpirație excesivă, ceea ce duce la pierderea mai rapidă de lichide și la simptome precum oboseală, amețeli și confuzie.
De asemenea, aceasta poate provoca iritații ale pielii, crampe musculare, înrăutățirea afecțiunilor respiratorii și creșterea riscului de boli legate de căldură, cum ar fi epuizarea și accidentul vascular cerebral din cauza căldurii. Este esențial să îți asiguri nivelul optim de hidratare pentru a evita aceste riscuri pentru sănătate.
Semnele timpurii ale problemelor de sănătate legate de căldură și umiditate includ transpirație crescută, accelerarea bătăilor inimii, slăbiciune, oboseală, dificultăți la mers, amețeli, dureri de cap, greață, vărsături și crampe musculare.
Printre măsurile proactive de prevenire a bolilor legate de căldură și a efectelor asupra sănătății în timpul verii, se numără verificarea vremii și a nivelului de umiditate, limitarea expunerii la soare sau exercițiului fizic în timpul orelor mai fierbinți, pauzele în medii răcoroase sau cu aer condiționat, purtarea hainelor deschise la culoare și largi și menținerea hidratării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu