Proiectul "Mars One” este încă pe hârtie pentru că s-au stabilit doar câteva repere: în ianuarie 2016 se va trimite pe planeta Marte o navă pentru aprovizionare; în 2018, trimiterea unui echipaj de roboţi ,până în 2021 se va încerca construirea a două blocuri de locuinţe cu sisteme de utilităţi proprii. În afară de acestea, proiectul presupune plasarea a doi sateliţi pe orbita lui Marte, care să permită contactul permanent al astronauţilor cu colegii de pe Terra.
Abia după ce sistemele de alimentare de pe staţie vor funcţiona fără probleme, în septembrie 2022, este prevăzută trimiterea a patru oameni pe Marte, unde aceştia ar urma să ajungă în 2023 şi să rămână timp de doi ani, până la înlocuirea lor de către alţi patru "colonişti”.
Această ideea îi aparţine lui Bas Landsdorp,om de afaceri olandez care are sprijinul unui important savant, compatriot cu el, fizicianul Nobel Gerard't Hooft, laureat al premiului Nobel. Costurile sunt estimate de Landsdorp la doar şase miliarde de dolari. Acest lucru este foarte puţin credibil pentru că doar un singur zbor Curiosity spre Marte a costat 2,5 miliarde de dolari.
Landsdorp s-a gândit însă la o sursă de subvenţionare a acestor costuri :drepturile de transmisie TV. Drepturi care s-au ridicat la cinci miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice din acest an .
Alte probleme sunt tehnologia necesară pentru aventura "Mars One”, protecţia astronauţilor împotriva radiaţiilor cosmice din timpul exploziilor solare, care sunt, la ora actuală, printre cauzele cele mai obişnuite ale îmbolnăvirilor de cancer dar şi partea cea mai problematică, viaţa pe Marte. Odată ajunşi acolo locuitorii ar trebui să îşi procure hrana cultivând legume pe mici suprafeţe de grădină.Se vor folosi pentru fotosinteză de lămpi solare mici care vor trebui să reziste nopţii marţiene care durează 48 de ore.
Înscrierile pentru această misiune au fost libere însă imediat după deschiderea oficială Landsdorp a fost pur şi simplu asaltat de cereri. Selecţia celor patru viitori marţieni va fi realizată de psihologi. Nu se ştie dacă vor fi aleşi colonişti de ambele sexe pentru că nu este recomandat ca primii oameni ajunşi acolo să facă copii pe Marte, dezvoltarea fătului fiind o necunoscută în condiţiile de gravitaţie redusă şi de lipsă a asistenţei medicale.
Bas Lansdorp este un tânăr inginer care până în 2008 s-a ocupat de proiectarea de centrale eoliene. A abandonat în plină glorie proiectul, în momentul când s-a ivit idea unei misiuni pe Marte, transformată în show media. A început să lucreze la proiectul "Mars One” în ianuarie 2011, împreună cu Arno Wielders.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News