Primul caz de holeră, confirmat în Liban. OMS, alarmată de situație, lucrează în regim de urgență

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik

Autoritățile sanitare din Liban au confirmat primul caz de holeră.

Citește și: Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar slăbit. Dr. Marinescu: Nu e de joacă

A apărut primul caz confirmat de holeră în Liban de la izbucnirea crizei actuale, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se declară alarmată de acest lucru,  mai mult, reprezentanții săi au spus că lucrează în regim de urgență pentru a preveni o epidemie mai amplă, informează DPA.

Autoritățile sanitare libaneze au confirmat primul caz de holeră în această săptămână, pe fondul conflictului în creștere între miliția Hezbollah din Liban, susținută de Iran, și Israel.

Holera este o boală ce provoacă diaree și care se răspândește prin contaminarea apei, spre exemplu atunci când sursele de apă sunt infectate cu fecale.

Riscul de apariție a unui focar există întotdeauna atunci când mulți oameni sunt nevoiți să trăiască împreună în condiții de igienă insuficiente.

Peste un milion de oameni, strămutați din cauza atacurilor israeliene

În Liban, peste 1 milion de persoane au fost strămutate din cauza atacurilor Israelului în lupta sa împotriva Hezbollah. Multe dintre aceste persoane trăiesc în spații aglomerate, în adăposturi de urgență sau în aer liber, și nu au acces la apă curată.

Holera a izbucnit în Liban pentru prima dată în peste 30 de ani în octombrie 2022. Peste 8.000 de cazuri suspecte au fost înregistrate, iar 23 de persoane au murit înainte ca focarul să se încheie în iunie 2023. Boala este deosebit de periculoasă pentru copiii de vârstă mică.

În prezent, sunt testate persoane și se analizează probe de apă. În colaborare cu organizații partenere, OMS încearcă să furnizeze mai multă apă potabilă curată și să îmbunătățească sistemul de evacuare a apelor uzate. De asemenea, în țară au fost deja aduse provizii medicale pentru a trata persoanele infectate cu holeră.

O campanie de vaccinare împotriva holerei era în curs de desfășurare de la începutul lunii august, dar a fost întreruptă din cauza escaladării luptelor dintre Hezbollah și Israel. 

Cum se manifestă holera și ce tratament există

Holera provoacă diaree severă și vărsături, care duc la deshidratare și o stare generală proastă, dar poate fi tratată dacă pacienții sunt izolați.

Semnele deshidratării:

- pliu lent cutanat;

- ochi înfundați în orbită;

- gură uscată;

- scăderea secreției sudoripare;

- tahicardie;

- hipotensiune;

- vertij;

- pierdere rapidă în greutate;

- șoc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel