Primul caz de variola maimuţei, descoperită la un câine în Brazilia

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Brazilia raportează primul caz de variolă maimuţei la ... un câine. Potrivit Agenţiei de presă RIA NOVOSTI, care face referire la Ministerul Sănătăţii din statul brazilian Minas Gerais, animalul de companie locuieşte împreună cu proprietarul bolnav.

Potrivit ministerului, simptomele variolei au apărut la proprietarul animalului pe 3 august, iar la câine pe 13 august. Pe corpul animalului au apărut pustule şi erupţii cutanate.

Medicul veterinar care a examinat animalul a decis să facă teste pentru variola maimuţei. Se mai menţionează că proprietarul şi câinele sunt izolaţi la domiciliu şi se simt bine.

Ziarul 'Le Parisien' a relatat că oamenii de ştiinţă francezi au infirmat o informaţie publicată în revista 'Lancet' despre primul caz de variola maimuţei la un câine. Joi au apărut informaţii că în Italia un bărbat ghinionist s-a infectat concomitent cu trei viruşi - HIV, COVID şi variola maimuţei, notează Rador.

OMS avertizează că vaccinul împotriva variolei maimuței nu este un medicament miraculos

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinul împotriva variolei maimuței nu este un panaceu pentru sănătatea publică.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. transmite DPA.

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei.

Lewis a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă.

Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai transmite DPA, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel