Urmărește emisiunea live


Primul caz raportat al unei persoane care a luat Covid-19 de la o pisică

Primul caz raportat al unei persoane care a luat Covid-19 de la o pisică / Foto: Pexels, de Hunain Bin Shahid
Primul caz raportat al unei persoane care a luat Covid-19 de la o pisică / Foto: Pexels, de Hunain Bin Shahid

O pisică a transmis Covid-19 unui om.

Alegeri prezidentiale 2024

O echipă din Thailanda raportează primele dovezi solide ale unui caz în care o pisică a infectat o persoană cu SARS-CoV-2, adăugând astfel felinele pe lista animalelor care pot transmite virusul oamenilor, scrie revista Nature.

Cercetătorii spun că rezultatele sunt convingătoare. Ei sunt surprinși că a durat atât de mult pentru a stabili că transmiterea poate avea loc, având în vedere amploarea pandemiei, capacitatea virusului de se răspândi între speciile de animale și contactul strâns dintre pisici și oameni. "Știm că aceasta este o posibilitate de doi ani", spune Angela Bosco-Lauth, cercetător în boli infecțioase la Universitatea de Stat din Colorado din Fort Collins.

Studiile de la începutul pandemiei au descoperit că pisicile elimină particule de virus infecțios și pot infecta alte pisici. Și pe parcursul pandemiei, țările au raportat infecții cu SARS-CoV-2 la zeci de pisici de companie. Dar stabilirea direcției de răspândire virală - de la pisică la persoană sau de la persoană la pisică - este dificilă. Studiul thailandez "este un raport de caz interesant și un exemplu excelent a ceea ce poate face o bună urmărire a contactelor", spune Marion Koopmans, virolog la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos.

Cum a fost descoperit cazul

Descoperirea felinei a venit întâmplător, spune coautorul studiului, Sarunyou Chusri, cercetător în boli infecțioase și medic la Universitatea Prince of Songkla din Hat Yai, sudul Thailandei.

În august, un tată și un fiu care fuseseră testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 au fost transferați într-o secție de izolare a spitalului universitar. Pisica lor de zece ani a fost, de asemenea, testată pozitiv la coronavirus. În timp ce era testată, pisica a strănutat în fața unui medic veterinar, care purta mască și mănuși, dar nu și ochelari de protecție.

Trei zile mai târziu, veterinarul a făcut febră, iar mai târziu a fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, dar niciunul dintre contactele lui apropiate nu a dezvoltat COVID-19, ceea ce sugerează că a fost infectat de pisică. Analiza genetică a confirmat, de asemenea, că veterinarul a fost infectat cu aceeași variantă ca cea a pisicii și proprietarilor ei, iar secvențele genomice virale au fost identice.

În pofida acestui studiu, cercetătorii spun că astfel de cazuri de transmitere de la pisică la om sunt probabil rare. Studiile experimentale au arătat că pisicile infectate nu elimină prea mult virus și sunt contagioase doar câteva zile, spune Leo Poon, virolog la Universitatea din Hong Kong.

Alte animale care pot transmite virusul la om



Cu toate acestea, Chusri spune că merită să luați măsuri de precauție suplimentare atunci când interacționați pisici suspectate de a fi infectate. Oamenii "nu ar trebui să-și abandoneze pisicile, ci să aibă mai multă grijă de ele", spune el.

Alte animale suspectate de a infecta oameni cu noul coronavirus includ nurca de crescătorie în Europa și America de Nord, hamsterii de companie din Hong Kong și cerbul sălbatic cu coadă albă din Canada. Adăugarea pisicilor pe listă "ne extinde înțelegerea potențialului zoonotic al acestui virus", spune Poon.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel