Primul centru rezidenţial pentru persoane cu autism se înfiinţează la Prejmer, Braşov

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Inițiativa aparține Asociației Copiii de Cristal, care are nevoie de sprijinul comunității pentru a continua construcția începută în urmă cu un an.

Alegeri prezidentiale 2024

Primul Centru rezidențial pentru adulții cu autism din România, unde va funcționa și Centrul de zi pentru terapia necesară copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale, este în curs de înființare în comuna Prejmer din județul Brașov, transmite Radio România Braşov FM.  “Aprecierea tuturor celor implicați este că e foarte benefic. Pe lângă aspectul practic – că apar locuri de muncă pentru persoane din comunitate – oferă un serviciu necesar membrilor comunități: servicii sociale, servicii de recuperare, servicii de rezidență, de cazare în condiții decente, ateliere protejate pentru persoane cu nevoi speciale, inclusiv din comunitate. Este ceva care nu numai ia, dar și dă înapoi comunității”, a declarat pentru sursa citată  președintele Asociației Copiii de Cristal, Gabriela Plopeanu.

Braşov Heroes, apel către oameni: Acceptăm donaţii în bani sau materiale de construcţii

Astfel, proiectul a fost înscris în programul Brașov Heroes, desfășurat în această perioadă de Fundația Comunitară Brașov, unde se pot face donații. Organizatorul evenimentului pentru strângere de fonduri de la Brașov, Mihaela Gabor Naidin, manager la un centru medical, totodată ambasador al cauzei, speră într-o implicare activă a comunității brașovene pentru a ajuta Asociația Copiii de Cristal: “Eu cred că Brașovul are o comunitate cu oameni iubitori, buni, gata să ajute. Centrul de la Prejmer își dorește să fie «acasă» pentru persoanele cu autism care nu mai au familie, nu mai au pe cineva care să le poate de grijă. Și pentru a reuși este nevoie de sprijinul comunității. Comunitatea are puterea de a accelera și a ajuta într-un tip mult mai scurt la realizarea obiectivului nostru. Împreună, uniți, solitar, implicați, putem face minuni”. Cei care vor să se alăture proiectului pentru realizarea Centrului rezidențial, în care beneficiari sunt persoanele cu tulburări din spectrul autist, pot dona bani sau materiale de construcție.

Cazurile de autism s-au înmulţit cu 123% în ultimii 10 ani

În România, sunt aproximativ 30 000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. Tulburarea de spectru autist, TSA, este caracterizată de prezența dificultăților în comunicare și în susținerea interacțiunilor sociale, cât și prin comportamente și interese stereotipe, repetitive [Smith, 2020]. Această tulburare se poate manifesta pe întreaga durată a vieții, afectând în mod direct nu doar persoanele diagnosticate, ci și familiile acestora, care sunt nevoite să se adapteze noului context de viață și să ia decizii referitoare la tratamentul și la terapiile necesare. Prevalența tulburării din spectrul autist (TSA) a crescut cu 123% în ultimul deceniu, având în vedere ultimele sondaje. Creșterea prevalenței autismului este una alarmantă, direct proporțională cu responsabilitatea ce le revine părinților și profesionaliștilor, de a identifica tratamente și terapii eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel