Primul cuplu de același sex din Lituania care înregistrează un parteneriat conform noii legi

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Maksims Ringo și Janis Locs au devenit primul cuplu leton de același sex care și-a înregistrat parteneriatul luni, la scurt timp după miezul nopții, când a intrat în vigoare o nouă lege, scrie Reuters.

După evenimentul desfășurat la un birou legal din centrul istoric al orașului Riga, cuplul a schimbat inelele de argint la o petrecere în principala bibliotecă a orașului și speră să obțină inele de aur dacă și când Letonia va legaliza căsătoria între persoane de același sex, a spus Ringo.

„Suntem împreună de cinci ani și jumătate... așa că, pentru noi, este mai mult un aspect practic,” a spus Ringo, menționând drepturile îmbunătățite - vizitarea partenerului în spital, de exemplu, conform noii legi.

Homosexualitatea rămâne un subiect controversat în Letonia, ai cărei legiuitori au modificat în 2005 constituția pentru a defini căsătoria ca fiind permisă doar între un bărbat și o femeie.

Parlamentul leton a votat în noiembrie anul trecut pentru a legifera formal uniunile civile între persoane de același sex, după ce 46 de cupluri de același sex au contestat cu succes instanțele pentru a fi recunoscute ca unitate familială în ochii legii.

Aceasta a permis partenerilor dintr-o astfel de uniune să aibă dreptul de a-și vizita partenerul sau partenera în caz de spitalizare, precum și unele beneficii fiscale și de securitate socială. Cu toate acestea, ei nu pot adopta copii și continuă să se confrunte cu probleme legate de moștenire.

Schimbarea din Letonia înseamnă că acum există doar cinci țări din Uniunea Europeană în care persoanele aflate în relații de același sex nu pot înregistra uniuni civile: Bulgaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Parlamentul leton l-a ales pe Edgars Rinkevics ca fiind primul șef de stat deschis gay din Uniunea Europeană în mai anul trecut, în ciuda faptului că 45% dintre letoni au declarat într-un sondaj Eurobarometru din 2019 că ar fi inconfortabili cu un oficial de rang înalt homosexual sau bisexual.

Activistul pentru drepturile persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQIA+ din Letonia, Kaspars Zalitis, a declarat că mai multe birouri notariale - unde sunt înregistrate uniunile civile conform noii legi - se confruntă cu cozi de cupluri de același sex care doresc să-și înregistreze relația cât mai repede posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel