Noul premier israelian Yair Lapid a pledat sâmbătă pentru un stat Israel liberal să pună capăt extremismului, polarizării şi discursului urii, în primul său discurs ca şef al guvernului a cărei conducere a preluat-o vineri, transmite EFE.
Lapid a subliniat că cetăţenii trebuie să acţioneze pentru a promova "un Israel evreiesc, democratic, liber, puternic, avansat şi prosper" şi a făcut apel la căutarea păcii cu palestinienii şi cu restul regiunii.
"Credem că, atât timp cât nevoile de securitate ale Israelului sunt satisfăcute", aceasta "este o ţară care caută pacea" şi "întinde mâna tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu, inclusiv palestinienilor", a remarcat Lapid, care i-a succedat în această săptămână în fruntea guvernului lui Naftali Bennett şi care va deţine interimar funcţia până la formarea unui nou executiv, după alegerile din noiembrie.
Lapid a deplâns "nivelurile ridicate de ură şi anxietate din cadrul societăţii israeliene", precum şi "polarizarea" care "este mai ameninţătoare ca oricând" şi la care consideră că trebuie găsită o soluţie.
"Răspunsul este politic. În Israel, extremismul nu ajunge de pe stradă în politică. Este invers. Curge ca lava din politică spre stradă", a susţinut Lapid, care l-a criticat voalat pe fostul premier Benjamin Netanyahu şi a acuzat "sfera politică" a ţării care "a devenit tot mai extremă, violentă şi dură, trăgând după ea societatea israeliană".
"Trebuie să punem capăt" acestei derive, "acesta este ţelul nostru", a concluzionat el, într-o conferinţă de presă în care s-a mai referit şi la Iran, cel mai mare duşman al Israelului, notează EFE.
"Vom face tot ceea ce este nevoie pentru a evita ca Iranul să obţină capacităţi nucleare sau să se întărească la frontierele noastre", a promis el.
Marja de manevră a lui Lapid va fi relativ redusă, dat fiind că exercită puterea de manieră interimară în perspectiva scrutinului din 1 noiembrie, al cincilea care va avea loc în Israel în mai puţin de patru ani, comentează EFE, care adaugă că Israelul se află într-o criză politică profundă din 2019, notează Agerpres.
Yair Lapid a devenit prim-ministru interimar al Israelului, preluând locul premierului Naftali Bennett după doar un an, scrie BBC.
Lapid, şeful unui partid centrist, va conduce ţara în timp ce se îndreaptă spre alegerile din 1 noiembrie.
Schimbarea vine în urma prăbuşirii, săptămâna trecută, a coaliţiei pe care a format-o cu Bennett. Alegerile viitoare vor fi al cincilea scrutin din Israel în mai puţin de patru ani.
Lapid se confruntă cu o provocare dură din partea fostului premier Benjamin Netanyahu, care a promis să revină la putere.
Naftali Bennett i-a predat joi mandatul lui Lapid, în conformitate cu un acord existent de rotaţie a funcţiei de premier. Bennett va ocupa postul de prim-ministru supleant până la alegerile din noiembrie, la care a declarat că nu va participa.
Israelul a cunoscut un ciclu de alegeri record din aprilie 2019, deoarece partidele au eşuat de fiecare dată să obţină suficiente locuri pentru a forma o coaliţie de guvernare cu o majoritate. Coaliţia Lapid-Bennett a ieşit temporar din impas.
Lapid, un fost prezentator de ştiri TV în vârstă de 58 de ani, l-a înlăturat pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, în iunie anul trecut.
Guvernul demisionar a fost cel mai divers din istoria Israelului, cuprinzând opt partide din tot spectrul politic - inclusiv cu opinii ideologice opuse. De asemenea, a inclus un partid arab independent pentru prima dată de la înfiinţarea statului, în 1948.
În ciuda încercărilor lui Bennett de a se concentra doar asupra problemelor în care partidele puteau colabora, acesta a început să se destrame spre sfârşitul primului an, devenind un guvern minoritar atunci când un membru al partidului său de dreapta Yamina a demisionat la începutul acestei luni.
Într-un discurs televizat emoţionant de săptămâna trecută, Bennett a declarat că el şi Lapid au "răscolit fiecare piatră" pentru a încerca să menţină coaliţia, dar că au rămas fără opţiuni.
Netanyahu a salutat anunţul ca fiind "o veste minunată pentru milioane de cetăţeni israelieni". Sondajele de opinie indică în prezent că partidul său va obţine cele mai multe locuri în cadrul unor noi alegeri, dar se va lupta în continuare pentru a forma o majoritate guvernamentală cu aliaţii săi religioşi şi naţionalişti.
Perspectiva unei noi perioade de incertitudine politică vine într-un moment delicat, în condiţiile în care Israelul se confruntă cu provocările legate de creşterea costurilor de trai, de o recrudescenţă a violenţei în conflictul cu palestinienii şi de reînnoirea eforturilor internaţionale de a revigora un acord nuclear cu Iranul - lucru care alarmează Israelul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci