Autoritățile germane au confirmat vineri apariția primului focar de febră aftoasă din ultimele patru decenii, descoperit într-o turmă de bivoli de apă de la periferia Berlinului, scrie Reuters.
Această boală extrem de contagioasă, care afectează rumegătoarele cu copite despicate, precum bovinele, porcii, oile și caprele, a fost diagnosticată pentru prima dată în Germania din 1988.
Pentru a preveni răspândirea bolii, autoritățile locale au luat măsuri rapide. Animalele infectate au fost deja eutanasiate, iar în jurul zonei afectate au fost instituite două perimetre de siguranță: o zonă de excludere pe o rază de 3 kilometri și o zonă de monitorizare care se extinde pe 10 kilometri.
„În aceste zone, transportul de animale și produse de origine animală este complet interzis”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Agriculturii, într-o conferință de presă susținută la Berlin.
Autoritățile locale au inițiat o anchetă pentru a determina sursa infecției. Cu toate acestea, nu sunt prevăzute măsuri suplimentare la nivel federal sau internațional, potrivit oficialilor.
Deși febra aftoasă nu prezintă un pericol direct pentru oameni, aceștia pot transmite boala și, prin urmare, măsurile de carantină rămân esențiale. Boala provoacă febră și bășici la nivelul gurii și picioarelor animalelor infectate, reducându-le semnificativ productivitatea și reprezentând o amenințare serioasă pentru sectorul agricol.
Germania și Uniunea Europeană sunt oficial recunoscute ca fiind libere de această boală, iar ultimul focar din Germania a fost raportat în 1988, conform Institutului de Cercetare în Sănătate Animală Friedrich Loeffler (FLI).
Potrivit FLI, febra aftoasă este o boală endemică în Orientul Mijlociu, Africa, multe țări din Asia și anumite regiuni din America de Sud. Produsele de origine animală importate ilegal din aceste zone reprezintă o amenințare pentru agricultura europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci