Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, confirmat la o fermă din Tulcea. Aproape 50.000 de oi vor fi sacrificate

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

A fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare în România, la o fermă din Tulcea.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea, potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Conform sursei menționate, primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11 iulie 2024, fiind urmate de mortalități în zilele următoare, motiv pentru care medicii au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacterianp exacerbate de termperaturile extrem de ridicate dibn această perioadă.

”Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR”, se mai arată în comunicatul ANSVSA, care a precizat că în 19 iulie a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoate din România.

De asemenea, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Tulcea, în care s-a prezentat planul de acțiune pentru combaterea bolii și măsurile de prevenire a extinderii acesteia cu stabilirea responsabilităților instituțiilor care vor colabora pentru îndeplinirea acestuia.

”Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecție (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală”, au mai trasmis reprezentanții ANSVSA.

Citește și: S-au stabilit subvențiile APIA pe 2024 pentru ovine şi capre. Fermierii nu mai trebuie să respecte această regulă!

Ce este pesta micilor rumegătoare

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.  

”ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene”, a mai transmis ANSVSA, în comunicatul menționat.

Totodată, ANSVSA a solicitat sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine și al cetățenilor în aplicarea măsuriloe de biosecuitate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciuni la animale și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli în România.

”La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației. Ancheta epidemiologică este în desășurare”, se mai arată în comunicatul menționat.

Primul focar în Europa, în 2018

La nivelul Europei, ”la această dată, 20 iulie 2024, sunt confirmate mai multe focare de pesta micilor rumegătoare în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia.

Pesta micilor rumegătoare a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de granița cu Turcia”, a mai comunicat ANSVSA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel