Ce faci prima oară când iei salariul?
Răspunsul poate fi un automatism, pentru că, de multe ori, mulți facem același lucru: scăpăm de datorii. Ce facem cu ce rămâne? Într-o societate bazată pe consum, probabil îl cheltuim până la următorul salariu. Evident, este o practică greșită și la îndemână. Economisirea ține de educația financiară și, așa cum îi spune și numele, pentru asta avem nevoie de o educare a impulsurilor noastre financiare, în primul rând. Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, a explicat ce avem de făcut când luăm salariul pentru a ne bucura de banii pe care-i câștigăm, fără a fi stresați de utilități sau de o cheltuială pe o plăcere. De asemenea, aceasta a oferit și exemplul personal prin care pune frână impulsurilor de moment.
”Când avem venituri la dispoziție, recomandarea ar fi ca primul lucru să ne gândim cât din acea sumă economisim, fie că e salariu, fie că sunt dividende sau orice alte tipuri de venituri și după aceea să ne gândim cum îi cheltuim” a atenționat Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, în interviul acordat DCNews ș DCBusiness.
La presupunerea moderatorului Mihai Ciobanu, realizator ”Totul despre bani”, că mai întâi ne plătim facturile și datoriile, Adina Călin a contrazis această viziune economică: ”Îmi permit să contrazic un pic lucrul acesta. La nivel teoretic, există mai multe teorii, este destul de cunoscută teoria cu 20% din veniturile pe care le câștigăm să meargă spre economisire, 50% către partea de consum, utilități, rate, 30% să meargă spre dorințe pe care vrem să ni le îndeplinim.
Din punctul meu de vedere, pentru a ne crea acest obicei de economisire, când încasăm salariul, primul lucru ar trebui să fie de a trimite o sumă de bani în zona de economisire iar, din ce ne rămâne, să ne plătim cheltuielile pe care le avem lunar.
Se presupune că ne îndatorăm nu cu tot venitul, avem undeva la 40% gradul de îndatorare, cumva și celelalte cheltuieli ar trebui să fie în limita de 100% a salariului și să nu ne ducem către depășirea salariului lunar cu ceea ce cheltuim.
Așadar, prima sumă ar trebui să meargă către economisire, fie că avem un cont de economisire, fie un depozit. Din experiența personală, am văzut că funcționează mult mai bine un depozit în valută și nu în lei, pentru că, dacă e în valută, trebuie să faci schimb valutar, trebuie să o treci în contul curent, în schimb, cu depozitul în lei e mult mai ușor, l-ai lichidat și s-a dus automat în contul de lei. Trebuie să-ți creezi mecanismele de a îngreuna impulsul de moment ca, atunci când vezi ceva într-un magazin, să-ți lichidezi depozitul și să-ți cheltuiești banii pe moment. E bine să te gândești de mai multe ori.
Deci începem cu economisirea, continuăm cu partea de cheltuieli, facturi, utilități, apoi pe locul al treilea rămâne partea de a ne cheltui banii pentru partea de dorințe”.
Adina Călin a expus care este rolul băncilor în acest context. Vezi mai mult de la minutul 8:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu