Într-o reușită pentru medicina modernă, care ar putea transforma SF-urile în realitate, primul studiu clinic din SUA al unui implant cerebral care returnează puterea de comunicare persoanelor grav paralizate, a început.
Sistemul Stentrode fabricat de Synchron a fost implantat, în premieră, la spitalul Mount Sinai West din New York, a anunțat marți compania, demarând un studiu autorizat de FDA asupra unui dispozitiv care își propune să transforme gândurile persoanelor paralizate în acțiuni, potrivit Bloomberg.
Spre deosebire de alte interfațe creier-calculator aflate pe piață, tehnologia BCI de la Synchron nu necesită intervenții chirurgicale deschise pe creier sau orice fel de forare a craniului. În schimb, poate fi pus în funcțiune în urma unei intervenții chirurgicale minim invazive care durează aproximativ două ore.
„Procedura de implantare a decurs extrem de bine, iar pacientul a putut fi dus acasă la doar 48 de ore după intervenție chirurgicală”, a spus Shahram Majidi, chirurgul neurointervențional care a efectuat procedura.
Studiul clinic din S.U.A. – care a obținut certificarea de la FDA pentru dispozitivele de investigație în urmă cu un an – va include, în cele din urmă, șase participanți. Este susținut parțial de un grant de 10 milioane de dolari din partea Programului de interfețe neuronale al instituției National Institutes of Health.
După cum sugerează și numele, sistemul Stentrode se concentrează pe un dispozitiv de tip stent implantat permanent. Acesta este introdus prin vena jugulară pentru a ajunge la cortexul motor al creierului, de unde poate capta semnale neurologice care denotă acțiunile intenționate ale unui individ.
Platforma tehnologică BrainOS de la Synchron colectează acele semnale de la o unitate receptor implantată în pieptul utilizatorului, apoi le traduce în timp real în clicuri și apăsări de taste pe un computer sau dispozitiv mobil. Un dispozitiv suplimentar de urmărire a ochilor este utilizat pentru a controla mișcările cursorului computerului.
Rezultatul scontat este un sistem care permite persoanelor cu paralizie severă să trimită mesaje text și e-mailuri, să acceseze servicii bancare și de cumpărături online, vizite complete de telesănătate și multe altele, toate folosindu-și gândurile pentru a controla tehnologia, redând astfel o oarecare independență vieților lor.
Proba Command va măsura în mod specific siguranța implantului, precum și capacitatea sistemului Stentrode de a ajuta participanții să-și controleze dispozitivele digitale fără mâini și să-și îmbunătățească independența funcțională.
Tehnologia s-a dovedit deja eficientă într-un studiu realizat în Australia. Procesul Switch a fost lansat în 2019 și în cele din urmă a crescut pentru a include un total de patru participanți, toți suferinzi de scleroza laterală amiotrofică.
După cum este descris în datele publicate la începutul acestui an, implantul a rămas pe loc și nu a provocat niciun eveniment advers care să ducă la dizabilitate sau deces. De asemenea, participanții au reușit să controleze cu succes dispozitivele digitale fără mâini – o performanță care a inclus trimiterea primului tweet postat prin gândire directă, în decembrie anul trecut.
În general, participanții au reușit să atingă viteze de tastare de cel puțin 14 caractere pe minut fără ajutorul tehnologiei de text predictiv. De asemenea, au obținut o precizie de peste 90% în controlul clicurilor cursorului prin sistem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu