Primul interviu al lui Paul Lambrino după arestare. O poveste despre diamante, comploturi și păduri confiscate de stat (POLITICO)

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Poliția malteză era aproape de a captura un personaj "regal". Într-o după-amiază mohorâtă de aprilie, pe insula mediteraneană, patru polițiști în civil s-au îndreptat spre intrarea luxoasei stațiuni Westin Dragonara pentru a-l aresta pe unul dintre oaspeții hotelului, scrie Politico.

Paul Lambrino tocmai sosise la hotelul de cinci stele — o clădire neoclasică roz și crem, cu plajă privată și camere care pot ajunge la 5.000 de euro pe noapte — când a fost oprit de polițiști. I s-a comunicat că pe numele său fusese emis un mandat european de arestare și că "prințul" trebuie să-i însoțească. Paul a protestat, cerând să meargă în camera sa pentru a aduce documente care, după spusele sale, i-ar dovedi nevinovăția, dar polițiștii au refuzat în mod categoric.

„Nu m-au ascultat, m-au dus direct la mașină pentru a fi arestat”, a declarat Paul Lambrino într-un interviu telefonic din Malta, unde a fost forțat de împrejurări să rămână luni de zile, implicat într-o dispută legală între țări din UE.

Această arestare a deschis un nou capitol dintr-o sagă juridică extraordinară, ce se întinde pe decenii și implică mai multe țări europene. În centrul acestei povești se află Paul, nepotul în vârstă de 76 de ani al unuia dintre ultimii regi ai României, care a fost vânat prin Europa din cauza implicării sale într-un plan de revendicare ilegală a terenurilor regale ce au aparținut strămoșilor săi, mai scrie Politico.

Complicii săi în această conspirație includ un mogul israelian al diamantelor, fostul șef de cabinet al unui prim-ministru român condamnat pentru corupție și o serie de birocrați mituiți.

Paul Lambrino a acordat un interviu exclusiv publicației Politico, unde a povestit despre experiențele sale, în timp ce jurnaliștii au consultat mii de pagini de documente juridice, sentințe și transcrieri ale convorbirilor interceptate, pentru a dezvălui o poveste complexă și adesea bizară de succesiune și înșelăciune.

Reîntoarcerea unui "prinț" exilat

La mai puțin de o oră de mers cu mașina spre nord de București se află pădurea Snagov, întinsă pe o suprafață vastă. Odinioară, o parte din această pădure a aparținut Regelui Carol al II-lea al României, care a domnit între 1930 și 1940. Pădurea, ca și alte proprietăți regale, a fost confiscată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, prima dată de guvernul Goga-Cuza și apoi de comuniștii care au abolit monarhia în 1947.

După căderea comunismului, în 1989, Paul — care nu era cetățean român, dar avea un pașaport britanic pe care figura ca Paul Philip al României (n.r., așa-zis, supranumit etc.) — s-a întors imediat în țara pe care strămoșii săi o conduseseră odată. În ianuarie 1990, s-a alăturat unui zbor umanitar britanic spre București și, ulterior, s-a mutat în capitală împreună cu soția sa, Lia, de origine americană.

Însă întoarcerea "prințului" exilat, un dealer de artă fină care nu vorbea limba română, nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea. Monarhia nu a fost restaurată, iar familia regală principală — condusă inițial de unchiul lui Paul, Regele Mihai I, și astăzi de fiica acestuia, Margareta — a primit un rol de tip ceremonial, folosind Palatul Elisabeta din București ca reședință oficială.

Paul Lambrino, însă, este înstrăinat de această ramură a familiei regale, iar pretențiile sale la titlul regal nu au fost niciodată pe deplin acceptate în România, inclusiv de familia sa extinsă, din cauza anulării căsătoriei bunicului său cu bunica sa.

Citește și: Cum a obținut Paul Lambrino titulatura de prinț "al României". Patrick André de Hillerin: Nu avea niciun drept 

O oportunitate tentantă

În 2006, Remus Truică, fost șef de cabinet al fostului prim-ministru Adrian Năstase, i-a invitat pe Paul și pe soția sa la proprietatea sa de lângă Pădurea Snagov. Truică i-a oferit "prințului" un acord prin care compania sa, Reciplia SRL, l-ar fi ajutat să recupereze terenurile regale revendicate, în schimbul unei părți din acestea, care valorau 145 de milioane de euro. 

Truică a susținut că avea influență asupra oficialilor locali și asupra presei, asigurându-l pe Paul că orice politician care li s-ar fi opus „nu ar fi fost reales”. "Prințul" a fost de acord cu acest aranjament, primind un avans de 4 milioane de euro în doar câteva săptămâni.

Relația s-a deteriorat când Paul a descoperit că Truică era parte dintr-un grup cu un miliardar israelian, Benyamin Steinmetz, și că acesta din urmă era adevăratul finanțator al planului de a revendica terenurile regale.

Brațul lung al legii

În decembrie 2020, poliția a descins la domiciliul lui Paul din București. Paul Lambrino și complicii săi fuseseră condamnați în lipsă pentru corupție, iar Paul a fost inclus pe lista de urmăriți Interpol. ICCJ a constatat că Paul și grupul său de interese au reușit, prin mită și corupție, să obțină în mod ilegal proprietăți care aparțineau statului român.

Printre cei condamnați în acest caz se numără Paul, Truică, Steinmetz și alți oficiali locali corupți. Cu toții au fost implicați într-un complot sofisticat de a înșela statul român, iar Paul a primit o sentință de trei ani și jumătate de închisoare.

După arestarea sa în Malta, în aprilie 2024, Paul a fost eliberat pe cauțiune și, în august, Curtea de Apel din Malta a refuzat să-l extrădeze în România, invocând condițiile inadecvate din închisorile românești.

În ciuda acestei decizii, Paul rămâne un om căutat în alte 25 de țări membre ale UE, iar România continuă să-l urmărească.

„Nu am fost învins”, a declarat Paul, exprimându-și hotărârea de a lupta mai departe pentru revendicarea terenurilor regale ale familiei sale.

Perspectiva "prințului" - "nu sunt obișnuit să fiu arestat"

În urma arestării sale în Malta, Paul Lambrino a oferit un interviu controversat presei locale, în care a descris circumstanțele reținerii sale și perioada petrecută în detenție. Interviul complet se găsește aici.

Conform declarațiilor sale, experiența a fost neașteptată și neplăcută: „Nu sunt obișnuit să fiu arestat, așa că atunci când vii în Malta pentru un eveniment important... și ești abordat de patru persoane care îți spun că ești arestat, nu este foarte plăcut...”.

Soția sa, Lia Georgia Triff, a fost prezentă în momentul arestării și a descris acțiunea autorităților malteze ca fiind „profesională”, dar totuși „suspectă”, având în vedere că a avut loc într-o zi de duminică, ceea ce ar fi putut împiedica accesul la asistență juridică.

În timpul detenției sale, lui Paul Lambrino i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune, din cauza gravității acuzațiilor de corupție cu care se confruntă în România. El a petrecut peste două luni în închisoare în timp ce și-a contestat cererea de extrădare. Descriind condițiile din detenție, acesta a menționat că a fost ținut împreună cu alte șapte persoane într-o „cameră destul de mare” și că, deși situația nu a fost ideală, oamenii s-au comportat decent cu el.

În interviul acordat de la Paris, unde se află în prezent, Paul Lambrino a criticat mandatul european de arestare, acuzându-i pe cei din spatele acestuia că l-au folosit în scopuri politice: „Ei [cei din spatele mandatului] nu înțeleg ce înseamnă să faci parte din Uniunea Europeană... Au arestat oameni din motive politice și încearcă să influențeze guvernele străine (...)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel