EXCLUSIV  Primul job, o provocare uriașă pentru tineri. Psihologul Mihaela Avramescu: Adulții de ieri au transformat disciplina în obediență

prmul job. FOTO: Pexels @Ron Lach
prmul job. FOTO: Pexels @Ron Lach

De ce tinerii adulți nu reușesc să se integreze pe piața muncii și unde au greșit părinții acestora?

Pentru tinerii adulți, primul loc de muncă poate să fie o provocare foarte mare, unii reușind cu greu să se integreze, iar acest lucru ar putea avea un impact major asupra sistemului de pensii.

”Există o disonanță cognitivă. Să nu uităm că acești copii de astăzi sunt crescuți de adulții de ieri. Iar generațiile noastre, trebuie să o spun cu părere de rău, crescute și trăite într-un mediu comunist, au transformat disciplina în obediență. Și ne-am învățat copii: Stai mamă cu capul plecat, că nu o să ți se întâmple nimic. Spune tu ca șeful.

Dăm autoritate denumirii de funcție sau unui rol care nu ar trebui să o aibă sau pe care nu știe să o folosească. 

Și atunci, bine-înțeles, în momentul în care ajungi să te angajezi vezi că șeful tău habar nu are să se poarte cu oamenii sau habar nu are ce înseamnă profesia respectivă, ție ți se cere să îl respecți, să îl valorizezi, nu ai cum și atunci toate lucrurile acestea vor duce ori către depresie, ori către anxietate.

Nimeni nu poate să stea zile și luni, în șir, într-un mediu în care se simte bine, într-un mediu în care ori nu este valorizat, ori nu are nicio perspectivă”, a declarat psihologul Mihaela Avramescu, în exclusivitate, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie.

La rândul său, psihoterapeutul Ramona Dumitru a ținut să puncteze că unele dintre problemele cu care se confruntă tinerii adulți vin încă din copilăria timpurie, când aceștia ”nu știu ce sunt regulile și limitele din cadrul familial și nu se pot integra, de la grădiniță plecând, către școală”.

Psihologul Radu Leca:  Colaps total al sistemului de pensii 

Mai mult decât atât, spune și psihologul Radu Leca, ”practic nu recunoaște autoritatea. Dacă de la grădiniță el a avut probleme de integrale, pentru că mama și tata nu au avut timpul necesar să explice ce se întâmplă cu autoritatea în jurul său, atunci este firesc ca după primul job pe care l-a găsit cu foarte multă greutate și pe prietenia părinților cu un terț, după primul job totul o să fie catastrofal. El va spune așa: Muncesc prea mult. Nu mă interesează ceea ce muncesc, nu mă reprezintă. Banii pe care îi obțin sunt mult prea puțini ca să îmi dau interesul.

Rezultatele lui vor fi catastrofale, va ieși din acel job pe ușa din spate, va avea niște recomandări de ochii lumii, iar al doilea job va fi de cinci ori mai greu de găsit, pentru că deja subiectul care este de o structură emoțională pusă sub semnul întrebării și care se îndreaptă spre depresie și anxietate, nu-și va mai dori să creeze un precedent în a avea program: când mă trezesc, cum mă trezesc, unde mă duc. El își va dori și mai multă libertate. Și va ajunge să aibă niște mici joburi, pe internet, ca să simtă libertatea sau să împartă banalele fly-ere, doar ca să aibă un program flexibil.

Modul acesta de inserție al tinerilor adulți în mediul social reprezintă una dintre problemele care se va acutiza în următorii 5-7-10 an, pentru că majoritatea elementelor ce transcend din zona aceasta îi vor obliga pe cei care creează pilonii de pensii să ia în calcul un colaps total al sistemului de pensii. Nu va mai avea cine să contribuie la sistemul de pensie”, a mai spus Radu Leca. 

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel