Primul lucru pe care l-a făcut Cîţu când a ajuns ministru de Finanţe

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Florin Cîţu a anunţat ce a făcut din poziţia de ministru interimar de Finanţe. 

"Am semnat calendarul pentru elaborarea proiectului rectificării bugetului de stat. În acest moment estimăm adoptarea Ordonanței cu privire la rectificarea bugetului de stat în perioada de 16 -20 august", a anunţat, luni, premierul Florin Cîţu - actual ministru intermiar al Finanţelor după ce l-a revocat pe Alexandru Nazare.

 

Care e situaţia bugetului. Nazare arată cifrele care cutremură

 

Alexandru Nazare vine cu noi cifre privind finanţele ţării, după ce premierul Cîţu a decis să-l remanieze. 

"In analiza executiei la luna mai, transmisa premierului, evidentiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite pana la sfarsitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătatii. Veniturile sunt in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa, indiferent de cat de optimist este scenariul economic, cresterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

In respectiva analiza atrageam atentia ca este imperativ sa facem economiii, iar eventuale alocari pentru proiecte noi pot determina o crestere a deficitului asumat. Din suma vehiculata de 12 miliarde, care ar ramane neutilizata la luna iunie, trebuie tinut cont de faptul ca 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerata sub nici o forma economisita, daca vrem sa ajungem la prognoza de absorbtie pentru 2021.

In acest sens, este evident si o forma de respect fata de primari sa facem bine calculele, inainte sa discutam despre o suma sau alta destinata programelor de investitii, de altfel atat de necesare.

Rectificarea bugetara se elaboreaza de catre Ministerul Finantelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite si a actelor normative în vigoare.

Aceasta se aproba in Guvern, insa principiile ei pot fi prezentate in forurile de decizie ale partidului, pentru ca modul in care rectificarea este intocmita poate antrena consecinte economice si politice importante, prin modificarea parametrilor angajati de Romania in relatie cu Comisia Europeana si partenerii internationali", a transmis Alexandru Nazare printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel