O studentă din India, care a fost primul pacient al ţării cu COVID-19, s-a infectat din nou.
Primul pacient înregistrat oficial în India ca fiind contaminat cu noul coronavirus, o studentă ce se aflase la începutul epidemiei în oraşul chinez Wuhan, a fost testat pozitiv pentru a doua oară, a anunţat miercuri un responsabil medical indian, informează AFP. Tânăra de 21 de ani, originară din statul Kerala (sud-vest) şi care nu este vaccinată, nu prezintă niciun simptom, dar se află la izolare la domiciliul său, a precizat Reena KJ, responsabil medical al districtului Thrissur.
Ea a fost testată din nou pozitiv în timpul unui control de rutină înaintea unei călătorii la New Delhi, scrie Agerpres.
Pacienta făcea parte dintre studenţii indieni la medicină care s-au întors din Wuhan în ianuarie 2020 după prima apariţie a virusului în oraşul chinez. Ea a dezvoltat atunci simptome uşoare şi a fost testată pozitiv pe 30 ianuarie, devenind astfel oficial primul pacient indian bolnav de COVID-19.
De atunci, India a înregistrat aproape 31 de milioane de contaminări şi peste 410.000 de decese, dintre care multe au survenit în timpul unui val devastator din aprilie-mai 2021.
Experţii au avertizat că un nou val ar putea lovi India în săptămânile următoare şi autorităţile au lansat o campanie de vaccinare foarte activă, însă afectată de o gravă penurie de doze de vaccin.
India a vaccinat până acum cu două doze aproape 390 de milioane de persoane, sub 6% din populaţia sa, şi 23% cu o singură doză.
În statul Kerala se înregistrează o creştere puternică a cazurilor de COVID-19, peste o treime dintre contaminările din India provenind din acest stat. Autorităţile au anunţat un lockdown începând din acest sfârşit de săptămână.
Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 creează îngrijorare din cauza răspândirii mult mai rapide.
Douăzeci și patru de state din SUA au înregistrat o creștere de cel puțin 10% în cazurile Covid-19 în ultima săptămână, arată datele Universității Johns Hopkins, în timp ce experții în sănătate și guvernul federal continuă să facă presiuni pentru ca mai mulți oameni să fie vaccinați, scrie CNN.
Răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului a crescut presiunea pe autorități. Această variantă, identificată pentru prima dată în India, a reprezentat 51,7% din toate noile infecții cu Covid-19 din țară în două săptămâni, a estimat Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
"Ar trebui să ne gândim la varianta Delta ca la versiunea 2020 a Covid-19 dar pe steroizi", a declarat miercuri pentru CNN Andy Slavitt, fost consilier senior al echipei de răspuns la Covid a lui Joe Biden, adăugând: "Este de două ori mai infecțioasă această variantă. Din fericire, spre deosebire de 2020, avem de fapt un instrument care oprește varianta Delta: se numește vaccin".
”Pentru persoanele complet vaccinate, varianta Delta ”prezintă foarte puține amenințări și șanse mici că vă veți îmbolnăvi”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News