"Primul pas către războiul mondial" – Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați pentru a se alătura războiului Rusiei, susține Zelenski

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Coreea de Nord formează 10.000 de militari din diverse ramuri și domenii de specializare pentru a-i desfășura în conflictul de proporții al Rusiei împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați din diferite ramuri și specializări pentru a se alătura războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 17 octombrie. Declarația sa vine la câteva zile după ce un diplomat occidental a spus pentru Kyiv Independent că Phenianul a trimis deja 10.000 de soldați în Rusia. Zelenski a afirmat că Moscova plănuiește să "implice efectiv" Coreea de Nord în război în lunile următoare.

Vorbind la o conferință de presă în Bruxelles, președintele a spus că Rusia intenționează să instruiască și să angajeze nu doar infanteria, ci și specialiști nord-coreeni în diverse ramuri ale armatei.

"Știm despre cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord pe care îi pregătesc să îi trimită să lupte împotriva noastră," a adăugat el.

Conform informațiilor din serviciile de informații militare, unii ofițeri nord-coreeni se află deja în teritoriile ocupate ale Ucrainei și s-au alăturat armatei ruse. Numărul lor este necunoscut, a mai spus Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, participarea militarilor nord-coreeni în războiul Rusiei "este primul pas către un al treilea război mondial."

Moscova și Phenianul și-au adâncit cooperarea militară, pe măsură ce Rusia caută arme și alte forme de sprijin în războiul său împotriva Ucrainei. Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și cantități masive de obuze de artilerie.

Iranul este un alt aliat al Rusiei, sprijinind Moscova în agresiunea împotriva Ucrainei. Teheranul a furnizat Rusiei mii de drone kamikaze Shahed, folosite pentru atacurile zilnice.

"Iranul a dat Rusiei drone, licența de a produce aceste drone și rachete. Dar nu oameni, nu oficial. Și aici vedem acest prim pas în acest război," a adăugat Zelenski, susține The Kyiv Independent. 

"Nord-coreenii par să învețe cum să manevreze diferite tipuri de arme și să câștige experiență reală de luptă"

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, le-a spus parlamentarilor din Seul săptămâna aceasta că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost trimiși să lupte alături de ruși, iar câțiva dintre ei au murit în atac, deși nu a oferit detalii suplimentare.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, a declarat într-o postare pe Telegram că unii nord-coreeni au fost uciși în Rusia. Organizația sa face parte din consiliul național de securitate și apărare.

La începutul lunii, armata ucraineană a anunțat că a distrus muniții nord-coreene într-un atac asupra unui depozit din regiunea Bryansk, la 120 km de granița cu Ucraina.

Intrarea în războiul din Ucraina oferă Coreei de Nord oportunitatea de a testa arme, de a acumula experiență de luptă pentru trupele sale și de a-și consolida poziția cu un aliat internațional puternic.

„Pentru Coreea de Nord, care a furnizat Rusiei multe obuze și rachete, este esențial să învețe cum să manevreze diferite tipuri de arme și să câștige experiență reală de luptă”, a declarat Lim Eul-chul, profesor la Institutul pentru Studii Îndepărtate din Seul, pentru agenția de știri AFP. „Acesta ar putea fi chiar un factor motivant pentru trimiterea soldaților nord-coreeni – să le ofere experiențe diverse și antrenament de război.” Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel