Primul picior robotic, conceput de elvețieni. Elementul inedit folosit de cercetători

FOTO: Freepik @mediazon
FOTO: Freepik @mediazon

Cercetătorii elvețieni au conceput primul picior robotic cu ”mușchi artificiali”.

Primul picior robotic cu ”mușchi artificial” a fost conceput de o echipa condusă de cercetători elvețieni, relatează AFP. Potrivit sursei, conceptul este un fel de buzunar umplut cu ulei, care îi permite să efectueze sărituri pe diferite suprafețe.

Astfel, într-un videoclip care însoțește studiul, publicat în revista Nature Communications, micul picior robotic apare făcând mici sărituri într-un cerc acoperit cu iarbă, nisip și pietre.

Tehnica, implementabilă roboților umanoizi

Cercetătorii speră că tehnica lor va fi folosită pentru roboți umanoizi capabili de ”sarcini domestice plictisitoare”, a declarat pentru AFP Robert Katzschmann, coautor al studiului.

Echipa de cercetători a fost inspirată de faptul că corpul uman folosește aproximativ 600 de mușchi pentru a crea un robot capabil să meargă și să sară în mod continuu.

Pentru a face acest lucru, ea a folosit ceea ce numește ”mușchi artificiali”, cunoscuți și sub denumirea de actuatoari electrohidraulici.

Acești mușchi arată ca niște pungi mici de congelare, atașate la oasele metalice ale piciorului robotic. Umpluți cu ulei și echipați cu electrozi, mușchii artificiali se contractă și se relaxează, mimând mișcarea unui mușchi animal.

Roboții umanoizi obișnuiți sunt fabricați cu motoare și îmbinări metalice rigide similare celor utilizate pe liniile de asamblare industriale, a explicat Katzschmann, profesor de robotică la școala politehnică federală din Zurich.

Acești roboți industriali sunt mult prea grei, prin urmare periculoși, și prea scumpi pentru a fi folosiți acasă, potrivit profesorului. Un robot domestic ar trebui să fie capabil nu numai să transporte, ci ”și să îmbrățișeze sau să strângă mâna”.

Tehnica mușchilor artificiali are avantajul că folosește mai puțină energie decât un motor tradițional atunci când genunchiul robotului este îndoit, potrivit studiului.

Cât poate sări pciorul artificial

De asemenea, tehnica permite piciorului să abordeze terenuri dificile cu mai multă agilitate, potrivit cercetătorilor. Cercetările în domeniul actuatorilor electrohidraulici sunt relativ recente.

Piciorul testat efectuează sărituri de 13 centimetri, sau 40% din înălțimea sa. Dar poate executa această manevră doar în cerc în această etapă, fiind conectat la o axă în jurul căreia se rotește.

Un robot umanoid care să funcționeze în întregime cu mușchi artificiali nu a fost încă realizat, chiar dacă profesorul Katzschmann consideră că producția în masă a mușchilor artificiali, facilitată de costul scăzut al componentelor sale, ar putea accelera acest proiect, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel