Primul premiu Oscar al Ucrainei, apreciat de Zelenski ca „important pentru întreaga țară”

Agerpres
Agerpres

Președintele Volodymyr Zelenski a salutat primul premiu Oscar al Ucrainei ca „important pentru întreaga țară”. Ucraina s-a trezit luni cu o nouă zi de război, cu drone rusești bombardând clădiri în regiunile Kharkiv și Odesa, dar și cu vestea că a câștigat primul său premiu Oscar.

Victoria pentru cel mai bun documentar cu filmul "20 Days In Mariupol" al lui Mstyslav Chernov, cu relatări cutremurătoare din prima persoană a jurnalistului Associated Press despre primele zile ale invaziei ruse în 2022, a fost primită cu multă admirație.

„Acesta este primul premiu Oscar din istoria Ucrainei, și sunt onorat”, a spus emoționat Chernov duminică la Premiile Academiei. Înapoi în Ucraina natală, premiul a fost aplaudat pentru expunerea devastării brutale a războiului și pentru mesajul transmis de Chernov lumii de pe una dintre cele mai mari scene, notează o publicație din Irlanda.

Zelenski a declarat că este recunoscător echipei și le-a mulțumit jurnaliștilor din întreaga lume care continuă să acopere războiul, în ciuda scăderii atenției, acum în al treilea an de lupte.

„Ororile din Mariupol nu trebuie niciodată uitate”, a spus el pe rețelele sociale. „Întreaga lume trebuie să vadă și să-și amintească ce a adus invazia inumană a Rusiei poporului nostru.

Orașe și sate au fost distruse, iar familii întregi au fost ucise de proiectilele rusești și îngropate în propriile curți.”
Echipa AP a lui Chernov, fotograful Evgeniy Maloletka și producătoarea Vasilisa Stepanenko au ajuns cu o oră înainte ca Rusia să înceapă bombardarea orașului port.

Statuetele au fost acordate lui Chernov, producătorului și editorului Michelle Mizner și producătoarei Raney Aronson-Rath. Vicepreședintele AP, Derl McCrudden, este, de asemenea, un producător creditat al filmului și a fost printre cei de pe scenă care au primit premiul.

Polițistul Volodymyr Nikulin, care este prezentat în mod prominent în film pe măsură ce îi ajuta pe membrii echipei să acopere povestea și, în cele din urmă, să scape din Mariupol în timp ce forțele rusești se apropiau, a declarat că este fericit că filmul a câștigat premiul prestigios.

Nikulin, care a fost ulterior rănit în timp ce ajuta victimele unui atac rusesc în Pokrovsk din regiunea Donetsk, a transportat echipa în jurul Mariupolului într-o încercare disperată de a-i ajuta să găsească un loc de unde să transmită înregistrările lor, deoarece a spus că era vital ca lumea să vadă ce se întâmpla.

A declarat că filmul servește ca un important memento al „celor mai dificile momente pentru țara noastră”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel