Primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, a murit.
UPDATE:
În Moldova, 16 septembrie va fi zi de doliu din cauza morții primului președinte al țării, Mircea Snegur.
"Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova.
Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur.Ziua înmormântării va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat.
"Trăiască Moldova independentă!" - cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova", a scris Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială:
În noaptea de 14 septembrie a murit primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, a declarat un membru al primului parlament al republicii, fostul vicepremier Constantin Tampiza. Mircea Snegur avea 82 de ani.
"E trist, fraților, e trist… La 13 septembrie,la ora 23-30 Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți. Condoleanțe familiei îndurerate", a scris Constantin Tampiza pe pagina sa de Facebook.
Acesta va fi înmormântat în cimitirul central din Chișinău lângă soția sa.
Mircea Snegur a fost Președintele Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990 – 15 ianuarie 1997.
S-a nascut la 17 ianuarie 1940 ]n satul Trifănești, județul Soroca. A absolvit Institutul Agricol Chișinău, a devenit agronom, doctor în științe agricole și a lucrat în agricultură, precum și în diferite funcții de conducere în regiunile de nord ale Moldovei.
Din 1985 până în 1989 a lucrat ca secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist de la Moscova. Din 1989 până în 1990 a fost Președinte al Prezidiului Consiliului Suprem al RSSM și Președinte al Consiliului Suprem al RSSM.
La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem. De la 3 septembrie 1990 deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.
La 26 martie 1989 a fost ales deputat al Sovietului Suprem al URSS. A fost deputat al Consiliului Suprem al RSSM în legislaturile XI și a XII, deputat al Parlamentului Republicii Moldova în legislatura a XIV-a. A fost președintele Partidului Renașterii și Armoniei.
În anul 2000, a fost distins cu Ordinul Republicii, fiind deținătorul titlului onorific de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Agricolă din Chișinău (1996), Universitatea Ankara (1996) și Universitatea Liberă Internațională din Moldova (2001).
Mircea Snegur era căsătorit cu Georgeta Snegur și au împreună doi copii: un fiu pe nume Vitalie și o fiică, Natalia Gherman, o diplomată care din 2013 este Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și viceprim-ministru al Republicii Moldova și fostă ambasadoare a Moldovei în Austria, Suedia, Norvegia și Finlanda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu