Bogdan Diaconu, candidat la Primăria Capitalei și președinte al PRU, a răspuns la "Decalogul pentru București", inițiat de Gabriela Firea.
[citeste si]
Iată răspunsul lui Bogdan Diaconu:
1. RATB nu trebuie transformat în societate comercială pentru că acest proces este doar o pregătire pentru privatizarea sa ulterioară în beneficiul unei multinaționale străine, bucureștenii fiind astfel păgubiți de serviciul de utilitate publică al transportului în comun. Asumarea interzicerii privatizării sau cesionării de servicii publice de transport de suprafață în București către orice societate comercială.
2. Gratuitate generală a transportului public de suprafață pentru toți bucureștenii, nu doar pentru pensionari, așa cum a propus doamna Firea.
3. Propunem construirea de 12.000 de parcări subterane și supraterane la nivelul Bucureștiului, inclusiv în zonele aglomerate și centrale, nu doar la intrarea în Capitală și în cartiere, așa cum propune doamna Firea. Introducerea sistemului SMS parking, obligativitatea taxării marilor generatori de trafic (supermarketuri, bănci, mall-uri etc) și eradicarea mafiei parcagiilor și a spălătorilor de parbrize.
4. Interzicerea tăierii de copaci sau a distrugerii de spații verzi în Capitală, indiferent de proiectul imobiliar propus. Program municipal amplu de plantare de copaci și de creare de spații verzi pentru a ajunge la 26 mp/locuitor. Identificarea de terenuri nefolosite virane și transformarea lor în noi spații verzi și parcuri. Nevoia de spațiu verde nu poate fi lăsată la bunăvoința dezvoltatorilor imobiliari care să planteze zece copaci după ce au tăiat o sută, așa cum propune doamna Firea.
5. Sunt de acord în totalitate cu punctul 5 propus de candidata Gabriela Firea (”Modernizarea cabinetelor medicale din grădiniţe, şcoli şi licee şi asigurarea lor cu personal calificat, inclusiv a cel puțin unui medic în fiecare cabinet”) și îl voi include și eu în programul meu de candidat intitulat ”Carta Capitalei românilor” care a fost în dezbatere publică și a cărui finalizare se încheie astăzi.
6. Pentru creșterea siguranței în unitățile de învățământ, e nevoie în primul rând de expertizarea clădirilor respective în caz de cutremur. De asemenea, propun asigurarea de posturi permanente ale Poliției Locale în curtea unităților de învățământ, fără firme private de pază prin care se sifonează banul public.
7. Candidatul Gabriela Firea propune modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic, dar pentru a nu risipi banii e nevoie de un master plan energetic. Măsura de modernizare a sistemului de distribuție este insuficientă pentru că se referă la o singură componentă, așadar ea trebuie completată cu modernizarea sistemului de producere a agentului termic prin unități de cogenerare performante, din care unele pot folosi materie primă alternativă (cum ar fi gunoaiele), prin realizarea incineratorului și absorbția fondurilor europene de circa 190 de milioane de euro dedicate acestui capitol. În plus, un program coerent de modernizare a punctelor termice și de realizare de centrale de bloc și de cvartal de blocuri. Pentru scăderea facturilor propun continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor publice și a blocurilor de locuințe din București.
8. Pentru deplina transparență, propunerile doamnei Firea sunt bune, dar insuficiente. În plus, programul Primarului General trebuie să fie public minut cu minut printr-o aplicație online accesibilă și pe telefoanele mobile care să permită și transmiterea de sugestii din partea bucureștenilor. Propun și constituirea Consiliilor Consultative ale Primarului General formate din reprezentanți ai societății civile, ai corpului de experți și de elită ai orașului, ai forumului cetățenilor și ai factorilor activi ai societății ca patronate, sindicate, asociații profesionale etc.
9. Propunerea candidatului Gabriela Firea de referendum pentru orice proiect public major este generoasă, dar superficială. Eu mi-am asumat și îi propun și doamnei Firea să își asume ca la jumătatea mandatului, adică în iunie 2018, oricare dintre noi ajunge Primar General să declanșeze un referendum prin care să ceară propria sa demitere pentru ca bucureștenii să nu mai piadă doi ani cu un primar pe care nu îl mai doresc. În același referendum trebuie suspuse aprobării publice proiectele majore pentru București pentru ca locuitorii Capitalei să decidă dacă sunt de acord sau nu cu ele. Propun de asemenea întâlniri permanente cu bucureștenii, sondaje de opinie, program clar de audiențe săptămânale cu primarul la sediul Primăriei, dar și în cartiere, precum și extinderea Ghișeului Unic la nivel de cartiere cu platformă informatică integrată.
10. În calitate de candidat la Primăria Capitalei românilor, îmi asum obiectivul de a obține pentru Bucureşti statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021, dar, pentru a deveni eficienți în a-i reda Capitalei strălucirea culturală, trebuie să unificăm toate instituțiile de cultură din București pentru ca acestea să acționeze unitar și coerent. Din păcate, doamna Firea uită însă că anul 2018 este cel mai important an pentru unitatea românilor, fiind anul în care împlinim 100 de ani de la Marea Unire, eveniment care pentru toți românii este mult mai important decât orice altceva. Propun să pregătim Bucureștiul în modul cel mai serios pentru celebrarea acestui eveniment istoric unic.
În completarea acestui Decalog, propun ca toți candidații care vor să ocupe funcția de primar al Capitalei românilor să își asume interzicerea construcției mega moscheii în București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu