Alin Ciupală, istoric şi profesor universitar doctor, a relatat, într-un interviu pentru DCNews ce ar fi vrut regele Carol I, înainte de intrarea României în Primul Război Mondial.
Istoricul şi profesorul universitar doctor Alin Ciupală a povestit despre ce a dorit, de fapt, regele Carol I pentru România:
”Regele Carol I, în timpul celebrului Consiliu de Coroană, care este si el interpretat de foarte multe ori complet eronat, nu a avut ca atitudine principală intrarea României în război alături de Germania și Austro-Ungaria, ci regele, astăzi avem numeroase documente care confirmă acest teorie, a avut ideea păstrării neutralității țării. E adevărat că Regele Carol avea în vedere o neutralitate mult mai limitată în timp decât a fost ea în 1916. Insă, și Regele Carol I era conștient, pe de o parte, că aliații României încălcaseră prevederile Tratatului. Tratatul nu mai putea fi invocat ca argument principal cu puterea pe care o avusese înainte de 1914, iar pe de altă parte regele știa foarte bine și un alt lucru: știa că armata română nu este pregătită pentru a face față unui conflict de o asemenea anvergură și, în general, societatea românească nu era pregătită nici psihologic și nici material pentru a face față războiului”, a povestit Alin Ciupală.
Gravă eroare intrarea în războiul balcanic
”Încă mai avem multe spus în ceea ce înseamnă decizia intrării României în cel de-al doilea război balcanic în 1913, pentru că, după părerea mea, acest gest a reprezentat o gravă eroare politică. Pentru că, în toată acea jumătatea a secolului al IXX-lea și începutul secolului al XX-lea România a păstrat consecvent o politică de deplină neutralitatea față de problemele balcanice”, a amintit istoricul.
”(...) Noi astăzi avem nenumărate documente diplomatice care arată preocuparea puterilor Occidentale de sprijini România în această politică de neutralitate. În momentul în care în vara lui 1913 izbucnește cel de-al doilea război balcanic, care va aduce foarte repede Bulgaria singură și izolată în fața celorlalte state balcanice, se declanșează un curent de opinie care are rădăcini ceva mai vechi, în sensul că opinia publică românească devine extrem de războinică (...)”, ne-a mai declarat Ciupală.
Puteți urmări continuarea acestui excelent interviu aici:
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu