Scheletul unui soldat român din Primul Război Mondial, mort în tranşee, şi mai multe bunuri aparţinând acestuia au fost descoperite luni, într-o pădure din comuna Soveja, de doi căutători de vestigii istorice, potrivit Muzeului Vrancei.
"Într-o pădure de la Soveja a fost descoperit un schelet uman cu cască de tip Adrian, purtată de soldaţii români în Primul Război Mondial, alături de cartuşe utilizate şi neutilizate, cu bucăţi din cartuşiera din piele, în stare bună de conservare. Poziţia adunată a oaselor indică faptul că ar fi vorba de un soldat căzut la rădăcina unui copac.
În preajmă este foarte vizibil pământul ridicat, curbat, tipic tranşeelor româneşti din Primul Război Mondial, un alt indiciu care conduce la ipoteza că ar fi vorba de un soldat român. De asemenea, în casca soldatului există o gaură de glonţ şi un glonţ îndoit, dar nu ştim dacă aceasta a fost cauza morţii", a declarat pentru Aurora Apostu, muzeograf - arheolog în cadrul Muzeului Vrancei.
Descoperire unică în Vrancea
Potrivit sursei citate, scheletul soldatului român ar fi o descoperire unică în Vrancea, la distanţă atât de mare de evenimentele din Primul Război Mondial. Mai jos de locul descoperirii sunt vizibile câteva pietre funerare nemţeşti, care demonstrează că în zonă s-au dus lupte la 1917.
"Din câte ştim, e prima descoperire de acest gen din Vrancea. Alături de resturile soldatului s-a mai găsit şi o plăcuţă de identificare care, în urma curăţării, ne va spune probabil numele soldatului şi unitatea din care acesta făcea parte. De asemenea, au mai fost găsite un nasture, un buton metalic de veston militar şi două catarame. (...) În zona respectivă, un pic mai jos de locul descoperirii, sunt vizibile câteva pietre funerare de mici dimensiuni, inscripţionate în limba germană, pe care se poate citi anul 1917", a spus Aurora Apostu.
Expertiză IML Iaşi
"Poliţiştii din cadrul Secţiei 10 Poliţie Rurală Panciu au fost sesizaţi, luni, în jurul orei 08,30, cu privire la faptul că două persoane autorizate să deţină detectoare de metale au găsit pe raza comunei Soveja fragmente de oase şi alte obiecte. Fragmentele osoase au fost ridicate în vederea efectuării expertizei antropologice de către IML Iaşi, iar bunurile - predate către Muzeul Vrancei", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea, agent şef Paula Enache.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru moarte suspectă, urmând ca specialiştii să stabilească dacă fragmentele descoperite sunt oseminte umane, anul şi cauza decesului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News