Virgl Popescu, ministrul Energiei, a anunțat amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.
"România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta începe procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică", a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Reactoarele nucleare modulare mici pot fi plasate direct în regiunile care au nevoie reală de energie, ele având avantajul de a echilibra sistemul energetic atunci când sursele regenerabile, precum vântul şi soarele, nu produc energie, explica directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, în noiembrie, la Glasgow, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
"Vedem că reactoarele modulare mici pot ajuta sistemul energetic, pot ajuta la menţinerea arhitecturii curente a acestuia. Ele pot fi plasate în locaţiile termocentralelor pe cărbune, dar pot şi să echilibreze alte surse de energie 'curată', cum sunt regenerabilele. Energiile regenerabile sunt prin natura lor intermitente, aşa că atunci când avem un SMR (Small Modular Reactor, n.r.) flexibil chiar în acelaşi loc sau în acelaşi parc energetic acesta poate intra în acţiune într-un mod foarte ecologic şi poate compensa perioadele când vântul nu bate sau când nu e destul soare şi astfel să echilibreze sistemul energetic.
Şi cum SMR-urile sunt mai flexibile şi mai uşor de plasat într-o locaţie, după cum reiese din studiile pe care USTDA (Departamentul American al Comerţului şi Dezvoltării - n. r.) le-a finanţat pentru noi, putem merge direct în regiunile care au nevoie reală de energie şi să echilibrăm sistemul energetic, pentru mai multă stabilitate, astfel încât să nu mai apară căderi de curent şi să continuăm să avem curent în case (...) şi să şi păstrăm locurile de muncă din domeniile industriale care consumă multă energie.
SMR-urile reprezintă o modalitate facilă şi sigură de echilibrare a sistemului energetic, iar faptul că reactoarele de la NuScale sunt modulare te ajută să flexibilizezi producţia de energie într-un mod în care reactoarele nucleare tradiţionale nu o pot face. Deci, există o complementaritate între energia tradiţională nucleară, care reprezintă baza producerii nucleare a energiei, cu SMR-urile, care pe de altă parte aduc flexibilitate şi echilibru în sistem", a explicat Cosmin Ghiţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci