Satelitul a fost construit din lemn de magnolie, foarte rezistent la fisuri și șocuri.
Cercetătorii japonezi au realizat unul dintre cele mai inedite proiecte de nave spațiale din lume - un mic satelit construit din lemn, conform informațiilor furnizate de The Guardian. Sonda LignoSat a fost construită folosind lemn de magnolie, iar în timpul testelor efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS), s-a dovedit a fi extrem de rezistentă la fisuri și stabilă. Planurile pentru lansarea acestei sonde cu o rachetă americană în această vară sunt în curs de finalizare.
Satelitul din lemn a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Kyoto și de la compania Sumitomo Forestry, cu scopul de a explora utilizarea materialelor biodegradabile, cum ar fi lemnul, pentru a evalua potențialul lor ca alternativă ecologică la metalele utilizate în construcția sateliților în prezent. „Toți sateliții care reintră în atmosfera Pământului ard și creează mici particule de alumină, care vor pluti în atmosfera superioară timp de mulți ani", a atras atenția de curând Takao Doi, un astronaut japonez și inginer aerospațial de la Universitatea din Kyoto. „În cele din urmă, va afecta mediul înconjurător al Pământului".
Pentru a găsi o soluție la această provocare, oamenii de știință de la Universitatea Kyoto au dezvoltat un proiect pentru evaluarea diferitelor tipuri de lemn, în scopul de a determina rezistența lor la condițiile de lansare în spațiu și la zborurile îndelungate pe orbită în jurul Pământului. Primele teste au fost efectuate în laboratoare specializate care au recreat condițiile spațiului cosmic, iar probele de lemn nu au înregistrat modificări semnificative ale masei sau semne de descompunere sau deteriorare. „Ne-a uimit faptul că lemnul este capabil să reziste în aceste condiții", a spus coordonatorul proiectului.
"Alte tipuri de lemn au fost supuse testelor, inclusiv cireșul japonez, iar lemnul de magnolie s-a dovedit a fi cel mai rezistent. Acesta a fost folosit în prezent pentru a fabrica satelitul din lemn de la Kyoto, care va fi cuprinde o serie de experimente care vor determina cât de bine se comportă nava spațială pe orbită", a mai spus acesta, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News