Lituania, primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești: "Nu vom mai consuma gaz rusesc toxic"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Unul dintre statele membre ale Uniunii Europene refuză importurile de gaze rusești.

Lituania a devenit primul stat membru UE care refuză importurile de gaze rusești, potrivit premierului Ingrida Šimonytė. "De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic", a declarat duminică Ingrida Šimonytė, potrivit CNN.

UE s-a angajat să își reducă dependența de gazul rusesc cu 66% până la sfârșitul acestui an. Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. De asemenea, Rusia îi furnizează aproximativ 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune. Luate împreună, aceste schimburi comerciale valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

UE a promis că își va diversifica aprovizionarea cu energie, în special în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. S-au făcut puține progrese, în parte pentru că Germania - cel mai mare client de energie al Rusiei în Europa - nu a vrut să agite apele cu Moscova. Dar decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona invazia în Ucraina a schimbat totul, scrie Mediafax.

UE vrea să reducă importurilor de gaze rusești cu 66%

La începutul lunii martie, oficialii UE au prezentat planurile de reducere a importurilor de gaze rusești cu 66% în acest an. Câteva zile mai târziu, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că liderii blocului au convenit să petreacă următoarele două luni pentru a elabora propuneri de eliminare a dependenței UE de importurile de energie din Rusia până în 2027.

Iar la 25 martie, președintele american Joe Biden a anunțat o nouă inițiativă care include faptul că Statele Unite lucrează pentru a furniza Europei cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni, a precizat Casa Albă.

În general, dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit a fi un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile de energie rusească, Europei i-a fost mult mai dificil să taie aprovizionarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel